Trading

Miért marad ki az olaj és a gáz az Oroszország elleni szankciókból ?

NRGreport | 2022.03.03. 04:00

Az ukrajnai háború az energiapiacot is negatívan érintette, különösen az európait, amely nagymértékben függ az orosz importtól. Energiaágazat elleni szankciók azonban egyelőre nem léptek életbe.

Az orosz offenzíva óta, amikor az orosz csapatok berontottak Ukrajnába, az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik szankciók egész sorát jelentették be Oroszország ellen. Ezekből azonban feltűnően hiányoznak az ország olaj- és gázexportját célzó intézkedések, amelyek tavaly Oroszország nemzeti költségvetésének 36%-át adták.

Bár vannak tervezetek az orosz energiaágazat bizonyos szintű szankcionálására – Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az unió egy exporttilalom által megakadályozhatja, hogy az európai vállalatok olyan technológiát küldjenek Oroszországba, amelyre finomítóinak korszerűsítéséhez van szüksége – az orosz olajra és gázra vonatkozó korlátozások vagy embargó bevezetésére eddig nem került sor.– számolt be a Time.

Ennek oka, hogy bizonyos nézetek szerint, rövid távon, ami egy invázió során számít, Európa és a világ többi része többet veszíthet, mint Oroszország, ha a közöttük lévő energiakereskedelem „sérül”.

Európa befolyással bír az orosz energiaszektorban, mivel az ország földgázának több mint 70%-át vásárolja. Emiatt, – Maria Pastukhova, az E3G klímakutató csoport berlini energiaügyi geopolitikai szakértője elmondása alapján – egy embargó a blokk részéről néhány éven belül komoly nyomást gyakorolna az orosz állami energetikai vállalatokra. Ennek ellenére, azonban, ha Oroszországot elzárnák attól, hogy olajat és gázt értékesítsen Európa számára, az még “nem jelentene azonnal kézzelfogható kárt a Kremlnek” – mondja Pastukhova.  Ez azért van, mert Oroszország minden idők legmagasabb, 630 milliárd dolláros devizatartalékát halmozta fel, többek közt a COVID-19 zárlatok feloldása utáni fellendülést követő tavalyi magas nyersanyagáraknak köszönhetően. A tartalékok, valamint Oroszország rendkívül alacsony államadóssága miatt az állam, valószínűleg nem érezné meg közvetlenül azokat a gazdasági károkat, melyet a nyugat a következő hónapokban tudna okozni.

Európa viszont megérezné, az orosz energiaforrások ellátásának hiányát. Az energynews.pro híroldal összefoglalója alapján, az unió havonta több mint 3 millió tonna szenet importál Oroszországból. A kőolaj esetében az európai import napi 2,66 millió hordót tesz ki. Ha ehhez hozzávesszük a gázt, Oroszország az európai energiapiacra irányuló import mintegy 40%-át adja.

Európa más exportőröktől is vásárolhatna, de az olaj hordónkénti ára most 100 dollár fölött van. Ezen túlmenően ellátás szempontjából Európa nem támaszkodhat az OPEC-re, mivel utóbbi nem szándékozik felülvizsgálni termelési céljait.

A gáz is alapvetően az Európát Oroszországgal összekötő infrastruktúrától függ. Az amerikai támogatást talán megkaphatja Európa, de Kataré hiányzik. Az emírségek kormánya azt állítja, hogy senki sem tudja helyettesíteni az európai energiapiacot ellátó orosz mennyiségeket.

Összefoglalva, az orosz energiaexport egyelőre még lehetséges. Az Oroszországból Európába irányuló fizikai gázszállítások a különböző vezetékeken keresztül változatlanok maradtak.

Még az Oroszországból az Ukrajnán keresztül vezető csővezetékeken keresztül érkező gázszállítások is stabilak.  Mégis, a szankciókkal kapcsolatos félelem is elég ahhoz, hogy tartósan befolyásolja a globális energiapiacot. Az európai és a brit gázárak szerdán az egekbe szöktek, az irányadó holland gázár szintén rekord-magasra emelkedett.

Ehhez, az is hozzáadódik, hogy Nagy-Britannia a vízi szállítás kapcsán vezetett be korlátozásokat. Elrendelte, hogy az Oroszországgal kapcsolatban álló hajókat tiltsák ki a kikötőiből. Bizonyos európai uniós ország tisztviselői azt mondták, hogy a 27 országot tömörítő unió fontolgatja az orosz hajók betiltását. Az ukrajnai konfliktus következményei még nem teljesen láthatóak, de az biztos, hogy hosszú távúak lesznek.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.