Rezsi

Az orosz-ukrán háború hatására a németek belehúznak a megújulókba

Nagy Nikoletta | 2022.03.03. 10:39

A konfliktus jól mutatja, mennyire nem érdemes a keletről érkező importföldgázra támaszkodni.

A Reuters információi szerint Németország célja a szél- és napenergia-projektek felgyorsítása – nem is csoda, hiszen az orosz-ukrán háború miatt az importföldgázra való támaszkodás veszett ügynek tűnik, az ország szénerőműveit pedig hamarosan be kell zárni.

Az orosz földgázimport visszafogása nehéz és problémás volt Európa legnagyobb gazdasága számára már eddig is, különösen azért, mert már idén megszünteti az összes atomerőművét, 2030-ra pedig a széntüzelésű energiát is feladja. A németek évtizedek óta az atomenergia ellen kampányolnak, még most is, amikor az Európai Unió ezt és a földgázt is a zöld megoldások közé akarja sorolni, azaz engedélyezi, hogy zöld hiteleket lehessen felvenni az ilyen beruházásokra. Atom, szén és földgáz nélkül pedig maradnak a megújulók, ami nem túl jó hír Németországnak – ezek ugyanis még mindig erősen szezonálisan nyújtják az energiát.

A német gazdasági minisztérium most fel akarja gyorsítani, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló törvény minél gyorsabban átjusson a parlamenten, hogy az 2022. július 1-jétől hatályba léphessen. Robert Habeck gazdasági miniszter, a Zöld Párt egyik vezető tagja kijelentette, hogy a megújuló energiaforrások gyorsabb terjeszkedése kulcsfontosságú ahhoz, hogy csökkenhessen Németország függése az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

De mi is van ebben a törvényben? A szabályozás értelmében Németország ebben az évben visszafordítja az új tetőre szerelt napelemek támogatásának csökkentését, és 2028-ra 20 gigawattra emeli a napenergia-pályázatokat a jelenlegi körülbelül 5 gigawattról, majd 2035-ig ezen a szinten tartja. Az ország emellett 2027-re évi 10 gigawattra emelné a szárazföldi szélenergia-pályázati volumenét a jelenlegi körülbelül két gigawattról, és 2035-ig ezt is ezen a szinten tartaná.

Ezek a lépések elősegítenék, hogy Németország villamosenergia-szükségletének 80 százalékát megújuló energiaforrásokból lehessen fedezni a 2030-as határidőre, a növekedési ütemmel pedig garantálni lehessen, hogy 2040-nél jóval előbb kivezethessék a fosszilis üzemanyagokat.

Ezzel a törvénnyel 2035-re Németország szárazföldi szélenergia-kapacitása megduplázódhat, elérheti a 110 GW-ot, a tengeri szélenergia-kapacitás pedig elérheti a 30 GW-ot. A napenergia több mint háromszorosára, 200 GW-ra növekedhetne.

Néhány politikus arra szólította fel Németországot, hogy fontolja meg újra az atomenergia beszüntetését az ukrajnai invázió fényében, de a kormányszóvivő hétfőn azt mondta, hogy egyelőre ilyen döntés nincs az asztalon.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.