Szabályozás

A szabályozó hatóságok munkája segítheti a megújulóenergia-termelést

NRGreport | 2022.03.04. 04:00

Az energiaszabályozó hatóságok komoly szerepet töltenek be a megújulóenergia-technológiák térnyerésében – derül ki az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) jelentéséből. Az ERRA Megújuló Energia Bizottság munkatervének részéként megjelent tanulmány szerint a szabályozó hatóságok alkalmasak arra, hogy részt vegyenek a megújuló energiák szakpolitikai szabályozásával kapcsolatos feladatok ellátásában.

A globális éghajlatvédelmi célok és ambíciók teljesítése érdekében egyre nagyobb az igény a megújulóenergia-technológiák telepítésére és hatékony üzemeltetésére, valamint egyre fontosabbá válik az innovatív műszaki, illetve piaci alapú alkalmazások és megoldások bevezetése a megújuló energia rendszerintegrációjának előmozdítására.

A trendek ismeretében az ERRA Megújuló Energia Bizottság tagjai, a MEKH aktív közreműködésével, a tavalyi év során arra vállalkoztak, hogy feltérképezzék és bemutassák a szabályozó hatóságok szerepvállalását és hatásköreit az egyes megújulóenergia-technológiák bevezetésének elősegítésében, a jogi szabályozásában, illetve a vonatkozó szakpolitikák végrehajtásában.

A 22 ERRA tagszervezet/ország adatszolgáltatásán alapuló kiadvány a következő kérdéseket járja körül:

  • a szabályozó hatóságok milyen tevékenységeket végeznek a megújuló energia-technológiákkal kapcsolatban;
  • milyen feladataik vannak, illetve milyen jogszabályban meghatározott hatáskörökkel rendelkeznek, és teljesítenek-e egyéb, nem külön definiált kötelezettségeket;
  • melyek a szabályozó hatóságok megújulókkal kapcsolatos szerepvállalásainak erősségei és gyengeségei;
  • hogyan halad az új szolgáltatások/technológiák bevezetése;
  • a szabályozó hatóságok milyen mértékben járulnak hozzá az új szolgáltatások/technológiák terjedéséhez.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a szabályozó hatóságok fontos szerepet töltenek be a megújuló forrásokra alapuló energiatermelés elősegítésében, speciális feladatokkal és ezekhez kapcsolódó hatáskörökkel rendelkeznek. Tevékenységüket nagyrészt a jogszabályok által rögzített keretek között végzik, de előfordul, hogy egyes feladatok esetében hiányzik a megfelelő jogi alap. Az ERRA tagsággal rendelkező szabályozó hatóságok megújulókkal kapcsolatos tevékenységei közül a legjellemzőbbek az adminisztratív, szervezési, valamint monitoring jellegű feladatok, azonban az új műszaki, illetve piaci alapú megoldások bevezetésére még kevés esetben terjed ki a hatóságok hatásköre.

Ságvári Pál üdvözölte a tanulmány végső következtetését, miszerint az energiaszabályozó hatóságoknál összpontosuló rendszerszintű tudás, perspektíva, valamint széleskörű, multidiszciplináris mérnöki, jogi és gazdasági ismereteik alkalmassá teszik őket arra, hogy közvetlenül vagy közvetve részt vegyenek a megújuló energiák szakpolitikai szabályozásával kapcsolatos feladatok tervezésében vagy végrehajtásában. Mint mondta, kiemelten fontos a szükséges jogi háttér, valamint a megfelelő erőforrások és informatikai háttér biztosítása, hogy a szabályozók még hatékonyabban hajtsák végre a megújuló energiákkal kapcsolatos feladataikat.

Forrás: MEKH

Kép forrása:pixabay

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.