Vállalatok

Magyarország egyik meghatározó naperőmű kivitelező cége is beszáll a taszári repülőtérhez kapcsolódó fejlesztésekbe

NRGreport | 2022.03.04. 06:00

A napenergia iparág aktív hazai és külföldi szereplőjeként ismert bajai Optimum Solar Zrt. nagyszabású megújuló energetikai fejlesztési tervvel érkezett Taszárra: a cég 50%-os tulajdonosa lett a taszári repülőtér megvételére és hasznosítására kijelölt SGF Silu Global Fund Zrt.-nek – áll a cég közleményében.

Az Optimum Solar Zrt. a hazai és régiós napenergia piac meghatározó szereplőjeként aktívan keresi és vizsgálja azon lehetőségeket, ahol megújuló energetikai fejlesztési- és/vagy befektetési lehetőségek révén projekteket tud indítani. A cég szakértői szerint Taszár és a légibázis tökéletesen megfelel a naperőmű-fejlesztési követelményeknek: van szabad földterület, rendelkezik hálózatcsatlakozási lehetőséggel, valamint a megvalósítható naperőmű-kapacitás is nagy volument jelenthet. Nemzetközi fejlesztések igazolják, hogy a repülésbiztonságot nem veszélyeztetik a megfelelően tervezett és megépített naperőművek.

Az Optimum Solar úgy látja, hogy kormány által megfogalmazott cél, miszerint a taszári reptér „Magyarország Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává váljon” tökéletesen segíti a 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott ambiciózus megújuló fejlesztési terveket is, hiszen a logisztikai és ipari parkok hatalmas megújuló fejlesztési potenciállal bírnak.

Az Optimum Solar emlékeztet: hazánknak az EU-n belül, habár kiváló adottságai vannak a rendelkezésre álló tetőfelületek és a technikai potenciál tekintetében (9. helyen áll!), egyelőre 0%-ot alig meghaladó az ilyen jellegű kihasználtság! Egy műholdas adatok alapján készített nemzetközi felmérés szerint országosan mintegy 191 millió négyzetméter tetőfelület az elvi felső határ a napenergia potenciál kihasználására, amely a lakossági, az ipari és a kereskedelmi tetőket is magában foglalja. Ez például azt is jelenti, hogy a logisztikai és ipari parkokban működő vállalatok az ESG-szempontoknak is megfelelő zöldáramot tudnak hasznosítani, mindemellett ez a zöldáram nem kis részben járul hozzá a vállalatok energiaszámláinak csökkentéséhez is (zöld rezsicsökkentés).

A cég felhívja a figyelmet arra, hogy a logisztikai és ipari parkokban a napelemek által megtermelt áram mennyisége elvekben többszöröse a saját ellátáshoz szükséges energiamennyiségnek, ezért mindenképpen megoldandó technológiai feladat egyrészt ennek elosztása (az áram hálózaton keresztüli értékesítése PPA konstrukcióban vagy környékbeli decentralizált elosztása egyéb fogyasztók részére), másrészt ezzel együtt a villamosenergia-rendszer egyensúlyban tartása is (ellátás- és hálózatbiztonság). Előbbire az energiaközösségek létrehozása, utóbbira pedig az energiatárolás, mint új, de már bevált technológia rendszerbe integrálása az egyedüli megoldás.

Ugyancsak a fejlesztési elképzelések között van a zöldhidrogén előállítása is: a megújuló energia által termelt áramból elektrolízissel előállított hidrogént a közlekedésben, a műtrágyagyártásban és a földgázimport kiváltásában is fel lehet használni. A naperőművek pillanatnyi többlet-termelése által kialakuló felesleges áramból gyártható zöldhidrogén stratégiai tervbe illesztése növeli a villamosenergia-hálózat rugalmasságát is.

Az Optimum Solar a taszári reptér melletti hatalmas zöldterületek megújuló energetikai hasznosításának keretében a napelem mellett geotermikus és agrofotovoltaikus energetikai fejlesztéseket is tervez. Hozzáteszik: ilyen volumenű kapacitásnál meg kell oldani az időjárásfüggő energiatermelők biztonságos üzemeltetését, valamint a hálózatrugalmassági szempontoknak is meg kell felelni! Az Optimum Solar partner vállalatának már létező energy 4.0. digitalizációs megoldása van, amely az üzemeltetés, a távfelügyelet, a menetrendezés mellett szabályozói szolgáltatásokat is (például aFRR) képes nyújtani, továbbá olyan létesítményeket és szolgáltatásokat fejleszt, mint az erőműbe integrált energiatárolók, az energiaközösség és kapcsolódó virtuális erőművek aggregációja, amelyek révén automatizáltan-kiegyenlítetten találkozik a zöld villamosenergia piac kínálati és keresleti oldala.

A cég a taszári reptér hosszú távú energetikai célú fejlesztésének költségeit legalább 300 millió euróra becsüli. Az Optimum Solar úgy látja, hogy a Taszárra tervezett átfogó energetikai fejlesztések és azon túl a magyar klímapolitikai tervek megvalósításához, valamint azok piaci alapon történő működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő kormányzati támogatás. A Magyar Fejlesztési Banknak nagy szerepe lehetne a magyar klímapolitikai beruházások finanszírozásában, melyeket 20 éves futamidejű euró alapú zöldkötvényekkel (és garanciaprogrammal) lehet megvalósítani – a magyar beruházók és az MVM Csoport szorosabb együttműködése mellett. A már működő projektek refinanszírozásában pedig a kereskedelmi banki szektor is komoly szerepet vállalhatna. A magyar klímapolitikai célkitűzések megvalósításához rendelt beruházások 10 éves távon az 5 milliárd eurót is elérhetik. A finanszírozás és támogatási rendszerek mellett az energetikai zöld átmenet a megfelelő jogszabályi kereteket is igényli (például az agrofotovoltaikus rendszerek elterjedését segítő jogszabályi környezet véglegesítése), mert ezek együttesen tudják megalapozni ilyen volumenű fejlesztések gördülékeny megvalósítását.

Kép forrása Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.