Fenntarthatóság

Tovább bővülhetnek a környezetbarát villamosenergia-termelő kapacitások

NRGreport | 2022.03.04. 12:51

A MEKH ismét meghirdette a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelést ösztönző METÁR-tendert. A pályázat eredményeként évente 864 GWh-val bővülhet a hazai környezetbarát erőművek által megtermelt villamosenergia-mennyiség. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két kategóriában írta ki a megújuló energiatermelés ösztönzését célzó pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésének megfelelően. Az 5-20 MW közötti teljesítménykategóriában évi 144 GWh, a nagyobb, 20-50 MW közötti teljesítménykategóriában évi 720 GWh villamos energia támogatható – mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a legújabb pályázat meghirdetése kapcsán.

Az elmúlt három évben a négy sikeresen lezárult METÁR pályázaton több mint évi 1700 GWh megújuló forrásból történő villamos energia előállítására ítélt meg támogatást a hivatal. Ez évente több mint 825 ezer háztartás teljes villamosenergia-igényét tudja fedezni – mondta a hivatal elnöke, majd hozzátette, a legújabb pályázati kiírás révén pedig még tovább bővülhetnek a környezetbarát kapacitások.

Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar energiastratégia alapja, hogy a hazai villamosenergia-termelés 2030-ra az atomenergiára és megújuló energiatermelésre – elsősorban naperőművekre – alapozva 90 százalékban széndioxid-mentes legyen. A megújulók területén hazánkban gyors ütemű fejlődés látható, hiszen az összes napelem-kapacitás 2021. végén megközelítette a 3000 MW-ot, és szinte az egész országban folyamatosan épülnek új naperőművek.

Horváth Péter János kifejtette, hogy a megújulók lendületes térnyerése azonban a szabályozói oldalt is kihívások elé állítja, hiszen a naperőművek termelését biztonságosan kell integrálni a meglévő hálózatba. Éppen ezért a mostani kiírásban már a pályázatban való részvétel feltétele, hogy a pályázó az erőművel egyidejűleg új akkumulátoros tárolói kapacitást is létesítsen, amelynek teljesítménye legalább az erőműegység névleges teljesítményének 10 százaléka kell legyen. Emellett a pályázóknak azt is vállalniuk kell, hogy a Rendszerirányító (MAVIR Zrt.) részére automatikusan szabályozható tartalékot biztosítanak – tette hozzá a MEKH elnöke.

A tenderre – amely során zöld prémium típusú támogatás szerezhető – 2022. március 25-től 2022. március 28-ig nyújthatók be ajánlatok elektronikus módon, a Kiírási dokumentációban meghatározottak szerint.

 

Forrás: MEKH
Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.