Fenntarthatóság

Az ENSZ is vizsgálja a fukusimai erőmű radioaktív vizét

Nagy Nikoletta | 2022.03.05. 11:16

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyelőre vízmintákat és műszaki információkat gyűjt a vízelhelyezési tervvel kapcsolatban.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az ENSZ-nek felelő nemzetközi nukleáris munkacsoportja jelenleg Fukusimában tartózkodik, hogy áttekintse és ellenőrizze az ország terveit a sugárszennyezett, de megtisztított víz Csendes-óceánba engedésével kapcsolatban. Lydie Evrard, az ügynökség főigazgató-helyettese újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a munkacsoport „jelentős előrelépést tett annak érdekében, hogy jobban megértse a kezelt víz kibocsátására vonatkozó működési és szabályozási terveket”.

Közel tizenegy év telt el azóta, hogy egy 9-es erősségű földrengés pusztító szökőárt váltott ki Japán keleti partjainál. A 15 méter magas hullámok a Fukusima Daiichi atomerőmű reaktoraiba csapódtak, és megszakították három reaktormag áramellátását. A hűtőfolyamatok áramellátása nélkül mindhárom reaktormag napokon belül megolvadt, és sugárzás is jutott ki a levegőbe.

Japán még most is küzd a nukleáris hulladékkal. Az egyik olyan probléma, amely meglehetősen gyors megoldást igényel, az a több mint egymillió tonna, jelenleg tartályokban található szennyezett víz rendeltetési helyének megtalálása.

Eredetileg ezek a tartályok vizet tároltak a reaktorok hűtésére, de a víz szintje az évek során folyamatosan nő a csapadék és a talajvíz szivárgása miatt. A tankok várhatóan néhány hónapon belül megtelnek. Ezért a japán kormány tavaly bejelentette, hogy az óceánba kívánja engedni a szennyezett vizet – ez a lépés szinte azonnal tiltakozást váltott ki a környezetvédelmi és turisztikai aggályok miatt.

E félelmek ellenére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jóváhagyta a tervet, mondván, hogy az hasonló más erőművek szennyvízelvezetési eljárásaihoz. A létesítményt a Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) üzemelteti. A cég szerint a vízből szinte minden radioaktív anyagot eltávolítanak majd, kivéve a tríciumot. Bár ez is mérgező, a szakértők úgy gondolják, hogy az izotóp okozta veszély az óceánban való elkeveredéssel elhanyagolhatóvá fog csökkenni.

Az ügynökség egyelőre vízmintákat és műszaki információkat gyűjt a vízelhelyezési tervvel kapcsolatban – ez döntő lépés, különös tekintettel arra, hogy a veszélyes izotópok, köztük a szén-14, a kobalt-60 és a stroncium-90, továbbra is a tisztított szennyvízben maradhatnak. Az eredményeket előreláthatóan április végén teszik közzé.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.