Trading

Elemzők szerint még tovább fog drágulni az olaj

NRGreport | 2022.03.07. 00:02

A lassan haladó iráni nukleáris tárgyalások és az iráni nyersolajra vonatkozó konkrét megállapodás késedelme miatt a héten akár már 125 dollár is lehet az olajár.

Az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodás megújításáról szóló tárgyalások vasárnap bizonytalanságba merültek, miután Oroszország amerikai garanciát követelt arra, hogy az ukrajnai konfliktus miatt rá kirótt szankciók nem fogják érinteni a Teheránnal folytatott kereskedelmét. Források szerint Kína is új követeléseket fogalmazott meg.

Oroszország követeléseire reagálva Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy az Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankcióknak semmi közük az Iránnal kötendő esetleges nukleáris megállapodáshoz.

A múlt héten a Brent irányadó árfolyama 21%-kal emelkedett, és hordónként 118,11 dolláron zárt, az amerikai nyersolaj pedig 26%-kal 115,68 dolláron zárt, ami 2013-ban illetve 2008-ban nem látott szint.

Amrita Sen, az Energy Aspects nevű think-thank társalapítója szerint a Brent hétfőn hordónként akár 125 dollárra is emelkedhet, hamar megközelítve a 147 dolláros történelmi csúcsot, amelyet utoljára 2008-ban láttunk.

Az elképzelés az volt, hogy nem szankcionáljuk az olajat és a gázt, mivel ezek alapvető fontosságúak, de az olajat szankcionálják a magánszereplők, akik nem akarják átvenni, vagy a kikötők nem akarják fogadni. Minél tovább tart ez az állapot, annál inkább sérülnek az ellátási láncok – mondta Daniel Yergin, az S&P Global szerzője és alelnöke a houstoni CERAWeek konferenciát megelőzően.

Az Egyesült Államok és európai partnerei vizsgálják az orosz olajimport betiltását – mondta vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter, de közben hangsúlyozta a stabil olajellátás globális szinten tartásának fontosságát.

Oroszország mintegy 7 millió bpd kőolajat és finomított termékeket exportál, ami a globális kínálat 7%-a. Kazahsztán bizonyos mennyiségű, orosz kikötőkből származó olajexportja is komplikációkba ütközött.

Iránnak több hónapba fog telni az olajforgalom helyreállítása, még akkor is, ha sikerül nukleáris megállapodást kötnie – így számolnak az elemzők.

A JP Morgan elemzői a héten azt mondták, hogy az olaj idén akár 185 dollárra is emelkedhet hordónként.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.