Trading

Az EU ismerteti a gázkészletek növelésére és az Oroszországtól való elszakadásra vonatkozó lehetőségeket

NRGreport | 2022.03.08. 00:01

Az Európai Bizottság kedden ismerteti az energiaforrások diverzifikálására és az energiabiztonság megerősítésére vonatkozó lehetőségeket, hogy az ukrajnai inváziót követően kevésbé függjön Oroszországtól – közölte Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke hétfőn – áll a Reuters cikkében.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2021-ben az EU gázimportjának mintegy 45%-a, az EU gázfogyasztásának pedig közel 40%-a származott Oroszországból.

„Kedden közzéteszünk egy energiaügyi közleményt, amelyben felvázoljuk, hogy milyen lehetséges uniós lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy diverzifikáljuk az orosz szállításoktól való eltávolodást, és növeljük energiabiztonságunkat” – mondta Dombrovskis az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt.

A lehetőségek között szerepel a földgáz beszerzésének közös lebonyolítása, a stratégiai tárolók létrehozása bizonyos kapacitásszintekkel, amelyeket a következő téli szezon előtt kell elérni, valamint az ellátások diverzifikálása – mondta.

A törvényhozók megkérdezték Dombrovskist és Paolo Gentiloni gazdasági biztost, hogy a COVID-19 járványból való kilábalást segítő meglévő forrásokat milyen mértékben lehetne az energiaproblémák megoldására fordítani.

Dombrovskis elmondta, hogy az EU-tagállamoknak 2023 augusztusáig kell jelezniük, ha hiteleket kívánnak felvenni, és hogy ezek felhasználhatók az energiaellátásba történő beruházások finanszírozására.

Gentiloni elmondta, hogy a helyreállítási és rugalmassági alapoknak már most is jelentős az energetikai összetevője, 41%-át az éghajlati célokra fordítják. Mint mondta, mintegy 65 milliárd eurót (70,6 milliárd dollár) különítettek el energiahatékonyságra, 27 milliárd eurót pedig megújuló energiára és hálózatokra.

A biztos azt is fontosnak nevezte, hogy a gázellátási problémák esetén elkerüljék a szakpolitikák egymástól való eltérését az EU-ban.

„Ha egy nagy válság esetén a tagállamok közötti eltérés veszélye áll fenn, napirendre kell tűznünk egy további támogatási és kompenzációs mechanizmusról szóló vitát” – mondta Gentiloni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.