Trading

Emelkedik az olaj ára a kieső termelés pótlásával kapcsolatos bizonytalanságok miatt

NRGreport | 2022.03.10. 11:23

Ismét emelkedett csütörtökön az olaj ára, miután a piac próbálta beárazni, képes-e az OPEC pótolni az esetlegesen kieső orosz olajat. 

Úgy tűnt, hogy az Egyesült Arab Emírségek arra ösztönzi az Opec termelői csoport tagjait, hogy növeljék a kitermelést, de az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere eloszlatta ezeket a reményeket.

Az olajár több mint 3%-kal emelkedett a szerdai 17%-os esés után.

Joe Biden amerikai elnök és más vezetők ígéretet tettek arra, hogy megpróbálják enyhíteni a háztartásokra nehezedő árnyomást. Az Egyesült Államok tisztviselői tárgyalásokat folytattak az olajtermelőkkel a kínálat növeléséről.
„Támogatjuk a termelés növelését, és arra fogjuk ösztönözni az Opec-et, hogy fontolja meg a magasabb termelési szinteket” – mondta Yousuf Al Otaiba nagykövet a washingtoni Egyesült Arab Emírségek nagykövetsége által tweetelt nyilatkozatban.

Suhail al-Mazrouei energiaügyi miniszter azonban később azt mondta, hogy az Öböl-menti állam továbbra is elkötelezett a meglévő Opec havi kitermelési megállapodás mellett, amely rögzíti, hogy mennyi nyersolajat termeljenek ki a tagországok.

Az olajárak február 24. óta több mint 30%-ot ugrottak, és a héten egyszer már elérte a hordónkénti 139 dollárt (105 font). Az olajár szerdán egy ponton 106 dollár körüli hordónkénti árfolyamra esett vissza, de csütörtök reggelre már 114 dollár körül mozgott.

Túlélhetne a világ orosz olaj és gáz nélkül?

Kedden Robert Habeck német gazdasági miniszter „sürgős felhívást” intézett az Opec olajtermelőkhöz, hogy növeljék a kitermelést annak érdekében, „hogy enyhülést teremtsenek a piacon”.
A Szaúd-Arábia vezette Opec és az olajtermelők Opec+ nevű kibővített csoportja – amelybe Oroszország is beletartozik – megállapodott abban, hogy elkerülik az árháborút és megtartják a piac feletti ellenőrzést.

Vivek Dhar, a Commonwealth Bank árupiaci elemzője szerint: „Úgy gondoljuk, hogy az Opec+ számára kihívást jelent majd a termelés fokozása ebben a környezetben.”

Az energiaárak több mint egy éve szárnyalnak az olaj iránti kereslet gyors fellendülése közepette, amely a világjárvány idején összeomlott.
Oroszország ukrajnai inváziója újabb árnyomást jelentett, mivel a szankciók miatt az ország – amely a globális kínálat mintegy 7%-át termeli ki – nehezen talál vevőt olajára.

Az Egyesült Államok és Kanada szintén bejelentette az orosz olajimport tilalmát, míg az Egyesült Királyság azt mondta, hogy az év végéig fokozatosan kivonja az orosz olajimportot.
A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrégiben megállapodott abban, hogy 60 millió hordó olajat szabadít fel a stratégiai nemzeti tartalékokból, de ez a lépés nem elegendő ahhoz, hogy reagáljon az árak közelmúltbeli emelkedésére.
Az ügynökség szerdán közölte, hogy az olajtartalékok további megcsapolására kerülhet sor.
„Ha szükség van rá, ha kormányaink úgy döntenek, a válaszlépés egyik részeként több olajat hozhatunk a piacokra” – mondta Faith Birol, az IEA vezetője.

Forrás: BBC

Fotó forrása: pexels

 

 

  NRGreport
Címkék
#Brent   #IEA   #olajár   #OPEC+   #orosz-ukrán háború  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.