Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Honda és Sony – Az év együttműködése?

Benedek Attila | 2022.03.11. 04:00

Derült égből érkező villámcsapásként érte a szakmát a március 4-én történt bejelentés: a két cég közös vállalatot alapít elektromos autók gyártására. A giga üzletben magyar szál is található! 

A két távol-keleti nagy nevek egymásra találása érthető, külön-külön jóval nehezebben boldogulnának az elektromos autóknál. A Sony négykerekűs kalandja 2020 januárjában, a Las Vegas-ban rendezett szórakoztató elektronikai kiállításon kezdődött (Consumer Electronics Show, CES). Itt mutatta be az elektronikai óriás, a Vision-S 01 néven futó tanulmányát. Ami egy elegáns négyajtós kupé, természetesen elektromos hajtással. Kb. a Tesla Model 3 méretében. Ami sokaknak feltűnt, hogy a tanulmány nem egy sebtében összedobott jármű volt. Profin kidolgozták minden apró részletét.

Mi a terv?      

A koncepció beindította sokak fantáziáját, mert a megépítése komoly mennyiségű munkát, szaktudást és pénzt igényelt. Magn ilyen léptékű munkával a mérnököket lefoglalni, túl drága mulatság lett volna. Ennyire még a Sony-nak sem megy, szóval mindenki kutatta a célt, mert a japánok nem mondtak sok konkrétumot. A legnagyobb furcsasága az volt a tanulmánynak, hogy az elkészítésében nem japán autóipari beszállítókkal dolgoztak együtt, hanem európaiakkal.

A Sony dobott még pár lapáttal a tűzre azzal, hogy 2021 tavaszán, álca matricákkal díszítve, európai utakon tesztelte az autót… Amit lehetett tudni a négykerekűről, hogy a japán elektronikai óriás fő partnere az autós kalandban a Magna Steyr. Az osztrák-kanadai autóipari beszállító és bérgyártó, az egyik legnagyobb név a szakmában.

 

A Sony az önvezetés terén együttműködik az AImotive-val, ami egy magyar vállalat. A szépen növekvő hazai cég egész sok helyre szállít be önvezetéshez szükséges technológiát. Az ő szerepük izgalmas lehet a Hondával közös vállalatban.

 

Jön a második tanulmány

Idén januárban, szintén a CES-en leplezték le a Vision-S 02-es tanulmányt, amely a mai divatnak megfelelően már szabadidő-autó formát kapott. Közben a Sony csak azt kommunikálta, hogy az érzékelőit, az 5G-n alapuló technológiákat és a kijelzőket próbálgatja a két, könnyen széria gyártásba vihető járművekkel.

Ekkor még mindig nem lehetett pontosan tudni, hogy mi a pontos szándéka az autóiparral a tech óriásnak. Akinek komoly az érdekeltsége a film, és a videójáték iparban is.

Az idei CES-en volt még egy bejelentésük: létrehozták a Sony Mobility-t. Ennek segítségével, az autós cégeknek tudják értékesíteni az általuk kifejlesztett képfeldolgozást, érzékelőket, kamerákat, képernyőket és társait.                                                                            Ettől a hírtől az autóipari beszállítók biztosan boldogok lettek, mert kaptak egy hiper erős konkurenst. Hogy az autógyárak és a beszállítók miért tartanak a tőkeerős tech cégektől, arról itt olvashat.

Az együttműködés 

Mint kiderült, a két japán óriáscég kapcsolata nem most kezdődött. Szoichiro Honda és a Sony-t alapító Masaru Ibuka már az 1950-es évek végén egyeztettek arról, hogy milyen területeken tudnának együttműködni. A közös munkából anno nem lett semmi, viszont barátság alakult ki a két vezető között.

A jelek szerint győzött a józan ész, a Sony maradt annál a területnél, amihez ért. Ugyanis a több tízezer alkatrészből álló autó kifejlesztése és legyártása nem egyszerű munka. Még a közel végtelen pénzből fejlesztő Apple-nél is látszik, hogy mennyire szenved az autós projektjével. Ez abból látható, hogy hány vezető beosztású mérnök hagyta ott az almás cég autós részlegét.

Így a Sony az egyre inkább élettérnek hívott belsőre, és az ott történő szórakoztatásra és megjelenítésre fókuszálhat. Amihez csatlakozik az önvezetés az érzékelőkkel, a radarokkal és számítógépekkel.

A Honda

A Honda kisebb autógyártóként mindig külön utakon járt, és jár. Az egyik specialitása, hogy eltérő modelleket fejleszt a különféle piacokra. De azért igyekszik mindig valami extrával előjönni. Ilyen az Egyesült Államokban az együttműködése a General Motors-al. A GM által fejlesztett Ultium elektromos padlólemezt és hajtás rendszert alkalmazzák majd a nagyobb Hondáknál.

A legfrissebb hír a Hondától, hogy autópályán, autóutakon, és városban, a vezető beavatkozása nélkül használható, valódi hármas szintű önvezetéssel látták el a csúcsmodelljüket. Ami jó benne, hogy japán hatóságoktól is megkapta a jóváhagyást a Honda Legend, így közlekedhet a forgalomban. Ezzel világ elsők voltak.

A Honda központi kijelzők terén komolyan el volt maradva, a Honda e-nél behozták a lemaradást. A Sony-val történő együttműködés rengeteget pluszt hozhat ezen a téren. A közös munkában az autógyár szerepe a fejlesztés, a gyártás, az autók eladása és szervizelése. Az első közös járművük 2025-ben kerül a szalonokba.

Kép forrása: Sony, Honda

 

  Benedek Attila
Címkék
#Almotive   #autóipar   #CES   #Honda   #Magna-Steyr   #mobilitás   #Sony  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.