Trading

MEKH-MHTSZ együttműködés a hazai hidrogénágazat fejlődéséért

NRGreport | 2022.03.11. 13:25

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség (MHTSZ). Céljuk a magyar hidrogéngazdaság, mint új nemzeti iparág sikeres kiépítése. 

Az Európai Bizottság 2021 decemberében fogadta el azt a jogalkotási javaslatcsomagot, melynek célja az uniós gázpiacnak a megújuló és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gázok, többek között a hidrogén alkalmazása révén történő dekarbonizációja. A gázágazat zöld átállásának egyik kulcseleme a speciális infrastruktúrával rendelkező, versenyképes hidrogénpiac létrehozása.

A javaslat szerint 2030 után a nemzeti hálózatfejlesztési terveknek a villamos energiára, a gázra és a hidrogénre vonatkozó közös forgatókönyvön kell alapulniuk, amit össze kell hangolni a nemzeti energia- és klímatervekkel, valamint az egész EU-ra kiterjedő tízéves hálózatfejlesztési tervvel.

Ságvári Pál a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese elmondta, hogy a kitűzött célok egyaránt jelentős kihívásokat jelentenek a szabályozó hatóságok és az infrastruktúra-üzemeltetők számára.

A szabályozó hatóság és a technológiai platform együttműködésének célja a magyar hidrogéngazdaság, mint új nemzeti iparág kiépítéséhez szükséges feladatok összehangolása, a technológiában rejlő gazdasági és környezetvédelmi potenciál sikeres kiaknázása” – mondta Ságvári Pál a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a megállapodással kapcsolatban.

A MEKH elnöke emlékeztetett, hogy a Hidrogéntechnológiai Szövetség stratégiai szintű ajánlásával Magyarország már 2021 nyarán közzétette saját nemzeti hidrogénstartégiáját, amelynek célja, hogy ösztönözze a hidrogéngazdaság kiépítését, és biztosítsa hazánk aktív szerepét az európai hidrogéntechnológia bevezetésében. A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetséggel most aláírt megállapodásunkkal nagyban hozzájárulhatunk e célok eléréséhez – mondta a MEKH elnökhelyettese.

Lepsényi István a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke az aláírás alkalmával kiemelte:

 „Aktuális és igen sürgető feladataink vannak, hiszen a hidrogén, mint energiahordozó, illetve az üzemanyagcella, mint áramforrásra épülő technológia olyan kiemelt figyelmet érdemlő kulcsterületek, amelyeknek meghatározó szerepe lesz és van a fenntartható jövő energetikai rendszereiben, a mobilitásában, de akár az emelkedő európai energiaárak mérséklésében is.”

A megállapodás kapcsán hozzátette;

 „A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség, az iparág olyan hazai képviselőit, kutatóit, szakembereit, nemzetközi és hazai vállalatait fogja össze, amelyeknek kiemelt céljuk, fellendítsék a hazai hidrogéntermelést, csökkentsék annak költségeit, fejlesszék tárolási és elosztási megoldásait és ezzel is ösztönözzék az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén felhasználását. Ehhez a munkához kapcsolódik most nagyon fontos szereplőkét a szabályozó hatóság a mostani megállapodással.”

 A megállapodás rögzíti a MEKH és az MHTSZ közötti tudásmegosztás lehetséges formáit,lehetőséget ad hidrogénenergetikával kapcsolatos közös tudományos, műszaki, közgazdasági, statisztikai és szabályozási konferenciák megvalósítására, illetve konkrét kísérleti projektek szabályozó oldali, műszaki- és tudományos háttértámogatására.

A két szervezet közötti együttműködési megállapodást a MEKH nevében Ságvári Pál nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség részéről pedig Lepsényi István elnök írta alá a Budapesten rendezett Budapest Hydrogen Summit keretében.

 

Forrás:MEKH
Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.