Vállalatok

Az ellátási lánc további problémáira figyelmeztet a Volkswagen

NRGreport | 2022.03.15. 10:13

A Volkswagen a tervezettnél 2 millióval kevesebb autót adott el tavaly a félvezetőhiány miatt – közölte kedden, és arra figyelmeztetett, hogy a  szűk ellátási kapacitások, a magas nyersanyagárak és az orosz-ukrán konfliktus 2022-ben visszavetheti a növekedést -írja a Reuters.

A Volkswagen szerint a nyersanyagpiacok volatilitása 2026-ig folytatódhat, amit súlyosbít Oroszország ukrajnai inváziója, ami az autógyártás szempontjából kulcsfontosságú anyagok, például a nikkel és a palládium árának ugrásszerű emelkedését okozta.

A Volkswagen  vezérigazgatója, Herbert Diess szerint az ukrajnai háború teljes hatása még nem világos, és megkérdőjelezi a német autógyártó 2022-es kilátásait.

 

„Normális körülmények között minden okunk meglenne arra, hogy optimistán tekintsünk 2022-re” – mondta Diess a vállalat éves médiakonferenciáján kedden tartott beszédében.

 

Az ukrajnai háború már most is hatással van a nyersanyagokra és az ellátási láncokra – mondta.A vállalat további kapacitásokat épít ki az európai kábelkötegek gyártására, és válaszul az autógyártást olyan régiókba helyezi át, mint Kína és Amerika – tette hozzá Diess.

A Volkswagen-csoportnak van egy kalugai gyártóüzeme, valamint értékesítési egységei és finanszírozási társaságai Oroszországban, amelyeket hátrányosan érinthetnek az országgal szembeni további szankciók. Ukrajnában nincsenek leányvállalatai vagy tőkebefektetései.

A Volkswagen pénteken arról számolt be, hogy a magasabb áraknak és a kedvezőbb termékösszetételnek köszönhetően 2021-ben megduplázta az üzemi eredményét, és valamivel 20 milliárd euró (21,99 milliárd dollár)alá növelte, annak ellenére, hogy a teljes kiszállítások száma 10 éves mélypontra, 8,9 millióra esett.

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.