Fenntarthatóság

Napenergia: Kiszolgáltatottá vált a világ Kínának, de van szándék ennek megváltoztatására

Major András | 2022.03.16. 05:25
A Q CELLS támogatásával

 

Az iparágat sújtó nehézségek ellenére 2022-ben rekord nagyságú új naperőmű-kapacitás települhet világszerte. A részben Kína napelemcella és -modulgyártásban létrejött dominanciájából eredő problémák ugyanakkor rávilágítottak, hogy az ilyen fokú koncentráltság az egész ellátási láncot és globális iparágat sérülékenyebbé teszi a kihívásokkal szemben, de vannak arra utaló jelek, hogy a sokéves trend e téren is megtörhet.

A fotovoltaikus technológia történelme során példátlannak nevezhető, hogy 2021-től gyakorlatilag a világon mindenhol a naperőművek komponenseinek drágulása tapasztalható. Az ezt előidéző, részben a koronavírus-járvánnyal is összefüggő számos összetett ok – mindenekelőtt a poliszilícium hiánya, a nyersanyagok és szállítási költségek emelkedése – eredményeképpen 2021 végére a napelemmodulok dollárban számított egységára több mint 40 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az iparág globalizált jellege miatt nincs olyan régió és vállalat, amelyet nem érintenek az ellátásilánc-problémák, így a beruházók világszerte a projektek átütemezésével reagáltak a helyzetre, különösen 2021 utolsó negyedévében. Mindennek ellenére a tavalyi év egészében rekord nagyságú új naperőmű kapacitás jött létre globálisan és Magyarországon is.

2022-ben pedig ismét minden korábbinál nagyobb, akár több mint 250 GW új fotovoltaikus kapacitás létesülhet a világban, így a bővülés most először haladhatja meg a 200 GW-ot a BloombergNEF (BNEF) előrejelzése és a PV Tech kutatása szerint, de ezzel nagy vonalakban megegyező képet vázol a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2026-ig szóló prognózisa is, mely szerint a következő években az összes új megújuló áramtermelő kapacitás többségét, közel 60 százalékát a naperőművek adják majd. Látszólag nem várható tehát, hogy a problémák a 2022-es év kilátásait tartósan negatívan befolyásolják majd, amit az is valószínűsít, hogy a 2021 negyedik negyedévében elhalasztott beruházások jelentős része 2022-ben valósulhat meg.

Ezzel együtt a poliszilícium-gyártás és –ellátás szűk keresztmetszetet okoz a globális napelempiacon, így 2022-ben csak nagyjából akkora lehet a növekedés, mint amekkorát a poliszilícium kapacitás lehetővé tesz. E gátló tényező hiányában akár az 500 GW-ot is elérhetné a bővülés az erőteljesen keresleti piacon.

Bezavarhat az orosz-ukrán háború

A várakozások több területen a fotovoltaikus iparág számára kedvező fejleményeket valószínűsítenek 2022-ben. Ezek szerint mérséklődhetnek a poliszilícium-ellátás szűk keresztmetszete által okozott gondok, így a napelemgyártáshoz nélkülözhetetlen nyersanyag kínálata 39 százalékkal bővülhet idén a BNEF szerint, de a termelési kapacitások a teljes értéklánc mentén növekedhetnek. Ez, a mások, például a Wood Mackenzie szerint is várható kedvező fordulat hozzájárulhat a napelemmodul-piaci viszonyok normalizálódásához, megerősítve a fejlesztők bizalmát is.

A másik oldalon ugyanakkor az erős kereslet és az új típusú kockázatokat behozó orosz-ukrán háború felfelé irányuló hatást gyakorolhat az árakra, például az acél- és alumíniumpiaci ellátás megzavarása által (az ukrán krízis iparági következményeiről lásd keretes írásunkat). A vegyes hatások és a kilátásokat terhelő bizonytalanságok miatt az árakkal kapcsolatos iparági várakozások már kevésbé bizakodóak, mint Ukrajna Oroszország általi megtámadása előtt, de a remények szerint a nehézségek mellett is egy, az árak lefelé korrigálását hozó konszolidációs időszak jöhet.

A szélesebb trend egyértelműnek tűnik: a napelemek költségeinek csökkenésének hosszú távú tendenciája folytatódhat, miközben a hatékonyság és a teljesítmény tovább emelkedik. Mindemellett az idei évben világszerte tovább bővülhetnek a napelemes rendszerekkel integrált energiatároló kapacitások, és szintén jelentős növekedés várható a zöld villamosenergia-beszerzési megállapodások (PPA) számában, különösen Európában, ami újabb lökést adhat a naperőmű-beruházásoknak.

A következő néhány hónapban azonban az iparágnak valószínűleg még türelmesnek kell maradnia és ki kell tartania, a szokásos módon folytatva a projektek tervezését. Óvatosságra int az is, hogy bár a tengeren történő szállítással kapcsolatos problémákat nehéz előre jelezni, az iparág jelentős bizonytalanság mellett 2022 egészében is magas szállítási árakra számít.

Felértékelődő diverzifikáció

A világ napelemkeresletének több mint felét idén is Kína adhatja, és bár a poliszilícium-gyártás területén emelkedhet más országok részesedése, egy ideig még továbbra is a világ legnépesebb országa dominálja majd a szilíciumostya, a napelemcellák és -modulok gyártását. Kína a világ poliszilícium-gyártásának 95, a szilíciumostya előállításának 99, a napelemcella-termelésnek legalább 80 százalékát kontrollálja, míg a modulok esetében 70 százalékos súllyal rendelkezik, miután az elmúlt években az egész szilícium-értéklánc mentén fokozatosan emelkedett a részesedése. Jelentősége az iparágban már ahhoz hasonló, mint amelyet az OPEC (Kőolaj Exportáló Országok Szervezete) tölt be a globális olajtermelésben és –ellátásban, sőt, azt is meghaladja.

Az ellátás ilyen szintű koncentráltsága pedig az egész ellátási láncot és globális iparágat sérülékenyebbé teszi a kihívásokkal szemben, ahogyan azt a napelemipari fejlemények is mutatják. Így, ahogyan sok más iparágban is tapasztalható, a robusztus, rugalmas és földrajzilag diverzifikált, változatos ellátási és gyártási láncok több ok miatt a napenergia-szektorban is felértékelődtek. Különösen Indiában, az Egyesült Államokban és Európában várható a cella- és modulgyártó kapacitás bővülése.

Made not in China

A folyamatban fontos szerepet tölthet be például a dél-koreai székhelyű Hanwha-csoporthoz tartozó Q CELLS is. A piaci szereplők többségéhez hasonlóan ez a vállalat is rendelkezik Kínában gyártókapacitásokkal, és számos nyersanyag tekintetében függ Kínától, de Dél-Koreában, Malajziában és az Egyesült Államokban is működtet gyárakat, Németországban pedig az egyik legnagyobb K+F-központot üzemelteti és fejleszti folyamatosan. Reagálva az ügyfelek poliszilicium előállítás körülményeihez kapcsolódó jogos aggodalmaira, a társaság a poliszilícium tekintetében Xinjiang tartományon kívüli vagy Kínától független gyártású poloszilikonból előállított termékeket is tud kínálni, az ezt alátámasztó megfelelő eredetigazolással megerősítve.

A Dél-Korea hetedik legnagyobb konglomerátumaként a Fortune Global 500 listán is szereplő Hanwha Solutions – a Q CELLS anyavállalata – beruházási tevékenysége kiterjesztését célozta meg az olyan, a megújuló energia iránt erősödő keresletet mutató régiókra fókuszálva, mint az Egyesült Államok, Európa és más dinamikus napenergia-piacok. A társaság tavaly 160 millió dollárt ruházott be a tengerentúli REC Silicon nevű poliszilícium-gyártóba, a ‘Made in America’ napelemmodulok iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében.

A beruházás gyakorlatilag kiegészíti a Q CELLS Georgia államban működő modulgyárát, ami az egyik legnagyobb ilyen létesítmény a nyugati féltekén – hangsúlyozza Ian Clover, a Q CELLS kommunikációs menedzsere.

A Q Cells stratégiájához tartozik, hogy az iparágban kiemelkedőnek számító prémium minőségű termékeket dob piacra, és ennek megfelelően kivételesen hosszú garanciát ad zászlóshajó termékeire. A „legeurópaibb” nagy modulgyártónak is nevezett, több európai és más országban piacvezető Q CELLS (melyet 1999-ben Németországban alapították, mielőtt 2012-ben felvásárolta Hanwha-csoport) jelentős energiákat fordít technológiai innovációra is. Nevéhez fűződik egyebek mellett a korszakalkotó PERC (Passivated Emitter Rear Cell) technológia, az úgynevezett résmentes technológia, az osztott napelem vagy fél-cella technológia, a multi gyűjtősín dizájnnal és a kerek keresztmetszetű vezeték összekapcsolással, az n-típusú napelemek és a perovszkit tandem napelem innovációjával pedig már a következő generációs technológiára koncentrál. A cég emellett integrált napelem+energiatároló+energiamenedzsment megoldásokat is kínál.

Fényes kilátások

A részben Kína saját energiaválságával is összefüggő ellátási problémák és áremelkedés tehát természetes módon ahhoz vezethet, hogy az iparág egyéb szereplőinek részaránya lassú növekedésnek indulhat a piacon, ami egyben a napelemes iparág ellátásbiztonságának erősödését is eredményezheti.

A napenergia kilátásait az is javítja, hogy immunis az áram- és gázpiacokon végbement áremelkedésben szerepet játszó geopolitikai hatások jó részével szemben, így az egyik leginkább jövőálló megoldás a versenyképes árú villamosenergia-ellátás jövőbeli biztosítására. Ezért, ha rövid távon fel is merülnek a napenergiával kapcsolatban nehézségek – amint ez a COVID, illetve az ellátási kihívások miatt látható -, hosszú távon egyértelműen stabilabb kilátásokkal rendelkezik, mint a hagyományos energiaforrások.

Figyelembe véve, hogy a legtöbb ország tiszta energiaforrások iránti igénye egyre erősödik, egyáltalán nem tűnik megalapozatlannak azon iparági és elemzői várakozás, mely szerint a napenergia jövője a legfényesebb az összes energiaforrás közül – fogalmaz Simon Róbert, a Q CELLS magyarországi értékesítési vezetője.

A napenergia népszerűségének növekedése csak részben tulajdonítható a klímapolitikai célok motiválta kedvező szabályozási környezetnek, az okok között fontos szerepe van az immár tartósan magas és szélsőséges ingadozásokat mutató áram- és gázpiaci áraktól való függetlenedési szándéknak, amihez a napenergia az említett nehézségek mellett is, már egyre inkább támogatások nélkül is mind versenyképesebb opciót kínál. A fogyasztóknak így mindinkább racionális döntés lehet a saját napelemes rendszerbe való beruházás, ezáltal csökkentve a villamosenergia-piac áringadozásainak és drasztikus –emelkedésének való kitettségüket. Ezzel nem csak megfizethető és minden szempontból fenntartható alapokra helyezhetik áramellátásukat, de egyben annak biztonságát is növelhetik, saját kezükbe véve áramellátásuk biztosításának jelentős részét.

Ukrajnai háború

Az ukrán krízis több módon is kedvezőtlenül befolyásolhatja az iparági folyamatokat, költségeket, de összességében a fémek, a vegyipari alapanyagok és az energia drágulása irányába hatva emeli a napelemek gyártási, illetve a naperőmű-beruházások költségeit. Oroszország a globális alumíniumtermelés 14 százalékát, a nikkeltermelésnek 10 százalékát adja, így a színesfémek ellátásában is zavarok várhatók, az arany és ezüst árát pedig a befektetők minden válság alatt megfigyelhető menedékkereső attitűdje is magasabbra hajtja. Az elektronikai komponensek kínálata az ellátási lánc problémák és az erőteljes kereslet miatt korlátozott, de a helyzet még romolhat is, például az Oroszországot átszelő szállítási útvonalak hosszabbakkal való kiváltásával. Az olaj- és földgázárak növekedése nem csak a logisztikai, szállítási költségeket dobja meg, de az üveg- és poliszilícium-ostya drágulását is eredményezi, sőt, a világgazdasági növekedési kilátásokat is visszaveti, ami a keresletet is negatívan befolyásolja. Ugyanakkor az orosz energiahordozótól való függetlenedési szándék erősödése jelentősen fokozhatja a napelemek iránti igényt.

 

A cikk megjelenését a Q CELLS támogatta.

Fotók forrása: Q CELLS

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.