Rezsi

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint így szabadulhat meg Európa az orosz gáztól

Nagy Nikoletta | 2022.03.17. 07:11

Talán soha nem volt még ilyen sürgető az, hogy az orosz gáztól való függőségünket enyhítsük: az orosz-ukrán háború miatt a nyugati országok súlyos szankciókat róttak Oroszországra, emiatt pedig bizonytalanná vált a földgázimport. Az orosz földgáztól azonban nehezebb lehet megszabadulni, mint gondolnánk.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) egy tízpontos tervvel nyújt segítséget az Európai Uniónak abban, hogyan tudná a földgázimportot mintegy harmadával csökkenteni, miközben támogatja az európai zöld megállapodást, és vészhelyzeti lehetőségeket kínál a továbblépésre. Az elemzés szerint az Unió egy éven belül több mint egyharmadával képes lehet csökkenteni az orosz földgázimportját olyan intézkedések kombinációjával, amelyek összhangban állnak az európai zöld megállapodással, és támogatják az energiabiztonságot és a megfizethetőséget.

A tervezet magában foglal egy sor olyan intézkedést, amelyeket már az elkövetkező hónapokban végre lehet hajtani. Ilyen például az, hogy az Unió más szállítók felé fordul az oroszok helyett, más energiaforrásokat vesz igénybe, és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a fogyasztók, a vállalkozások és az ipar számára megfelelő eszközöket biztosítson a földgáz tiszta és hatékony alternatíváinak használatához. A javasolt intézkedések teljes mértékben összhangban vannak az EU európai zöld megállapodásával és annak Fit for 55 csomagjával, és megnyitják az utat a további kibocsátáscsökkentések előtt.

Az intézkedésekre szükség is van: 2021-ben az Európai Unió 155 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, ami az EU gázimportjának körülbelül 45%-át és teljes gázfogyasztásának közel 40%-át tette ki. Ha Európa nettó nulla kibocsátás felé halad, idővel egyébként is csökkenteni fogja a gázfelhasználást és -importot, de az ukrán válság rávilágít az Oroszországból való behozatal problémáira. Fontos, hogy erre a konfliktusra minél előbb hosszú távú megoldást találjunk.

„Senkinek nincs többé afelől kétsége, hogy Oroszország gazdasági és politikai fegyverként használja fel földgázkészletét. Ez azt mutatja, hogy Európának gyorsan kell cselekednie, hogy szembenézzen a következő télen az orosz gázellátással kapcsolatos jelentős bizonytalansággal” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. „Az IEA 10 pontos terve gyakorlati lépéseket mutat annak érdekében, hogy Európa egy éven belül több mint harmadára csökkentse függőségét az orosz gázimporttól, miközben biztonságos és megfizethető módon támogatja a tiszta energiára való átállást. Európának gyorsan csökkentenie kell Oroszország domináns szerepét energiapiacain, és a lehető leggyorsabban fel kell gyorsítania az alternatívák felhasználását.”

Az IEA 10 pontos tervében javasolt kulcsfontosságú lépések közé tartozik, hogy az Európai Unió ne írjon alá új gázszerződéseket Oroszországgal. Emellett fontos még az egyéb forrásokból származó gázellátás maximalizálása, a nap- és szélenergia alkalmazásának felgyorsítása, a meglévő alacsony kibocsátású energiaforrások, például a nukleáris és a megújuló energiaforrások maximális kihasználása, valamint az energiahatékonysági intézkedések fokozása az otthonokban és a vállalkozásokban.

Az IEA becslése szerint ezek a lépések együttesen több mint 50 milliárd köbméterrel, vagyis több mint egyharmadával csökkenthetik az Európai Unió orosz gázimportját a következő éven belül. A tervben javasolt intézkedések közül sok – ideértve az energiahatékonysági intézkedések fokozását, a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítását és az energiarendszerek rugalmasságának, valamint alacsony kibocsátású forrásainak bővítését – egyébként is kulcsfontosságú elemei az IEA ütemtervének a 2050-es nettó nulla kibocsátás eléréséhez.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.