Vállalatok

A Halliburton és a Schlumberger is kivonul Oroszországból az amerikai energetikai szankciók hatására

NRGreport | 2022.03.19. 07:42

Az amerikai olajmező-szolgáltató cégek, a Halliburton és a Schlumberger pénteken közölték, hogy felfüggesztették vagy leállították oroszországi tevékenységüket válaszul a Moszkva ukrajnai inváziója miatti amerikai szankciókra – írja a Reuters.

A bejelentések az energetikai, kiskereskedelmi és fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatok széles körű távozását, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok által Oroszországnak nyújtott olajtechnológiára vagy annak energiatermékeinek importjára vonatkozó sorozatos tilalmakat követően történtek. A Halliburton azt mondta, hogy azonnal felfüggesztette a jövőbeli üzleti tevékenységét, és felszámolja oroszországi tevékenységét, miután korábban már leállította a szankciókkal érintett alkatrészek és termékek szállítását az országba.

A Schlumberger leállította az új beruházásokat és a technológia telepítését, miközben a nemzetközi törvényeknek és szankcióknak megfelelően folytatja a meglévő tevékenységét – közölte a vállalat pénteken késő este közleményében.

 

„Sürgetjük a háború befejezését, valamint a biztonság újbóli helyreállítását a térségben” – mondta Olivier Le Peuch, a Schlumberger vezérigazgatója.

 

A Baker Hughes olajmező-szolgáltató pénteken még nem kívánta kommentálni oroszországi tevékenységét, majd szombaton közölte, hogy felfüggesztette az oroszországi műveleteihez kapcsolódó új beruházásokat. A Baker Hughes „továbbra is betartja az alkalmazandó törvényeket és szankciókat, miközben teljesíti a jelenlegi szerződéses kötelezettségeit” – áll a közleményben.

A BP, a Shell , az Equinor ASA és az Exxon Mobil energiaipari vállalatok felfüggesztették tevékenységüket, vagy bejelentették, hogy kivonulnak oroszországi tevékenységükből.

Oroszország, amely az ukrajnai invázióját „különleges katonai műveletnek” nevezi, a világ legnagyobb olaj- és gáztermelői közé tartozik, és napi 7-8 millió hordó nyersolajat és olajterméket exportál, energetikai műveletei pedig nagyrészt a hazai szolgáltatókra támaszkodnak.

Kép forrása:pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.