Szabályozás

Növelné a kötelező uniós gáztartalékot az Európai Bizottság

NRGreport | 2022.03.23. 17:00

Növelné a kötelező uniós gáztartalékot az Európai Bizottság az ellátás biztonságáért – jelentette be a testület szerdán.

A javaslat az év végére 80, 2023-tól pedig 90 százalékos kötelező uniós gáztartalékot vezetne be az adott év november 1-jétől.  – számolt be az MTI.

Az Európai Bizottság szerint uniós szintű, közös gázvásárlásokkal foglalkozó munkacsoport létrehozására van szükség. Ez megkönnyítené és megerősítené a kapcsolattartást az EU beszállítóival annak érdekében, hogy már a következő tél előtt biztosítsák a behozatalt. A tárgyalócsoport újabb partnerségek megkötését is előkészítené további kulcsfontosságú beszállítókkal – tudatták.

A bizottság jogalkotási javaslatot is előterjesztett, amely előírja a tagállamok számára a föld alatti gáztárolók legalább 80, majd 90 százalékos töltöttégét november 1-jei határidővel.
A tárolóhelyek üzemeltetőinek jelenteniük kell a feltöltés szintjét a nemzeti hatóságoknak, azoknak pedig jelentést kell tenniük erről az Európai Bizottságnak.
A testület leszögezte: a jelenlegi magas villamosenergia-árak kiváltó okait közös európai fellépéssel kell kezelni a gázpiacon.
Az uniós bizottság májusban terjeszti elő az energiaellátás biztosítására és az energiaárak kezelésére vonatkozó részletes tervét. Közölték: az Európai Bizottság készen áll arra, hogy javaslatot tegyen egy uniós szintű energiamegtakarítási tervre.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.