Szabályozás

Pert nyert a MEKH az Európai Unió bírósága előtt

NRGreport | 2022.03.23. 14:15

Az Európai Unió Bíróságának HUAT-ügyben hozott ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepet játszanak a nemzeti szabályozó hatóságok – hangsúlyozta Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a bírósági ítélettel kapcsolatban. 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2019-ben nyújtott be keresetet az Európai Unió Bírósága előtt az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, ami kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgázösszeköttetés kapacitásbővítésének (HUAT-projekt) megvalósítását.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy az ACER döntésének alapjául szolgáló európai uniós jogszabály – a Bizottság 2017/459 rendelete a földgázszállító rendszerekben alkalmazott kapacitásallokációs mechanizmusokat szabályozó üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozásáról (CAM NC) – elfogadásakor az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán, és nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, ami bizonyos feltételek fennállása esetén a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat – ismertette a hivatal elnökhelyettese.

A MEKH érvelését a Törvényszék elfogadta, és ebből következően megállapította a kérdéses jogszabályi rendelkezés (CAM NC V. fejezet) alkalmazhatatlanságát, továbbá megsemmisítette az ACER Fellebbezési Tanácsának 2019. augusztus 6‑i A‑004‑2019. sz. határozatát, ami elutasította az ACER-döntéssel szembeni fellebbezéseket.

A Törvényszék döntésében kiemelte, hogy a földgázhálózatnak az Európai Unió egészére kiterjedő fejlesztése elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az ítélet szerint egyértelműen a nemzeti szállításirendszer-üzemeltetők kötelessége végrehajtani a földgázhálózat megfelelő működéséhez szükséges beruházásokat, adott esetben kapacitásbővítéseket, azonban e kötelezettségek tiszteletben tartását alapvetően a tagállamok a nemzeti szabályozó hatóságok révén hivatottak biztosítani – hangsúlyozta Ságvári Pál.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.