Trading

A szén reneszánszát éli az orosz-ukrán háború miatt

Nagy Nikoletta | 2022.03.25. 06:36

Visszafelé, nem is előrefelé viheti a környezetbarát energiafelhasználást az ukrán konfliktus.

Az orosz-ukrán háború miatt az európai és amerikai energiapiac átalakulóban van: egyértelmű, hogy meg kell szüntetni a függőséget az orosz gáztól, egyelőre csak az nem biztos, hogyan kellene mindezt megtenni. Az Európai Unió javaslatcsomagot adott ki, amely a megújulókra való átállás felgyorsítását szorgalmazza, illetve kifejti, hogy az energiatárolás fejlesztése is fontos, sőt, a hidrogénről is szót ejt. Az energiapiaci változások azonban nem ezt az optimista forgatókönyvet követik: a szén reneszánszát éli, miközben az európai országok az Oroszországtól való energiafüggetlenség megteremtését próbálják elérni.

A szén ára megugrott az elmúlt hetekben, ami tükrözi a prioritások átrendeződését azon kormányok között, amelyek igyekeznek kivonni a fosszilis tüzelőanyagokat a klímaváltozás mérséklése érdekében – írja a The Wall Street Journal. Az orosz-ukrán háború komoly tanulság most az átmenet tekintetében, hiszen egyrészt megmutatja: békeidőben könnyebb tervezni, de ha energiabizonytalanságról van szó, a biztonság az első, illetve azt is, hogy tényleg nagyon gyorsan meg kellene teremteni a földgáztól független áramellátást.

Ehelyett előfordulhat, hogy a fosszilisek nyerik a versenyt. Napokkal azután, hogy az orosz csapatok átlépték Ukrajna határát, Lengyelország megkérdezte Ausztráliát, hogy tud-e olyan szenet szállítani, amely kiszoríthatja az orosz import-energiahordozókat. Olaszország miniszterelnöke a széntüzelésű erőművek újraindítását javasolta, mert attól tartanak, hogy megszakad az oroszországi földgázszállítás. Németország jelezte, hogy meghosszabbíthatja a 2030-ra bezárandó szénerőművek élettartamát, napokkal azután, hogy felfüggesztette egy olyan vezeték elfogadását, amely megkétszerezte volna a közvetlenül Oroszországból importált gáz mennyiségét.

Az Európai Unió több földgázt importál Oroszországból, mint bármely más országból, ami sebezhetőséget jelent gazdasága számára, ha az ellátás megszakad. A szén előnye, hogy az erőművek rövid időn belül földgázról szénre válthatnak, ha szükség van rá. A nehézséget egyébként az is okozza, hogy Oroszország jelentős szénszállítója Európának.

A szén nem része az Oroszországgal szembeni nyugati szankcióknak, de az európai és ázsiai vevők azon fáradoznak, hogy csökkentsék az importfüggőségüket ezen a területen is – nem csoda, hiszen ha a gázt el tudják zárni, a szénexportot is meg tudják szüntetni. Oroszország adja a tengeri úton forgalmazott szén nagyjából 15%-át és a kohászati szén körülbelül 16%-át. Utóbbit nem fűtéshez, hanem acélgyártáshoz használják. Az árak a háború miatt most rekordszintre emelkedtek.

Kereskedők és elemzők szerint a vevők attól tartanak, hogy a bankokra vonatkozó pénzügyi korlátozások akadályozhatják a piacot, vagy hogy a szén belekerülhet a szankciók közé, ha a válság elmélyül. A vásárlók attól is tartanak, hogy az orosz szenet nem szállítják, ha a háború tovább folytatódik, esetleg a helyzet rosszabbodik.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.