Innováció

Egy kérdőív szerint az új elektromos autók kevésbé megbízhatók, mint a benzinesek

Nagy Nikoletta | 2022.03.29. 08:44

Egy kutatás során elektromosautó-tulajdonosok nagyobb százaléka számolt be problémákról a járművével az első négy év alatt, mint a benzinesek, és az is kiderült, hogy tovább tart a javításuk, mint a hagyományos kocsik esetében.

Sokáig az elektromos autóktól vártuk a közlekedésből fakadó kibocsátás jelentős csökkentését, egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a technológia még közel sincs azon a szinten, amit megkövetelne, hogy sokan használják. Bár egyre olcsóbb és hatékonyabb kocsik gurulnak az utakon, és egyre hosszabb az egy töltéssel megtehető távolság is, majdnem gyerekcipőben jár a technológia, és ezt igazolja a Which? által végzett kutatás is. A Sky News beszámolója szerint az elektromos autók tulajdonosainak több problémája volt a kocsikkal, mint a benzineseknek.

Az eredmények azt mutatták: az elektromosautó-tulajdonosok 31%-a számolt be arról, hogy az első négy év során problémát tapasztalt járművével. Ez az arány már beszédes a benzines autókkal rendelkezők 19%-ához és a dízelautósok 29%-ához képest. A felmérés azt is megállapította, hogy a hibás elektromos járművek javítása több időbe telik – átlagosan öt napot töltenek az utaktól távol, míg a benzines és dízelmotoros autók mindössze három, illetve négy napot.

Több mint 48 000 ember válaszolt a kérdőívben a tulajdonukban lévő és általuk vezetett közel 57 000 autóról. Ez a szám 2184 elektromos járművet is magában foglalt.

A felmérés látszólag ellentmond annak az általános vélekedésnek, hogy az elektromos járművek megbízhatóbbak, mint a benzines vagy dízelmotoros autók, mert kevesebb mozgó alkatrészük van. Ez valóban így van, de a problémát máshol kell keresni: a megkérdezett sofőrök szerint az elektromos járművek leggyakoribb hibái szoftverproblémák, nem motor- vagy akkumulátorproblémák.

A felmérés kimutatta, hogy minden üzemanyagtípus közül a legmegbízhatóbb autók a hibridek voltak, amelyek akkumulátorát a főégésű motorból töltik.

Jelenleg egészen pontosan 23 274 darab tisztán elektromos autó rója Magyarország útjait. Magyarországon a több, mint negyvennégyezer zöld rendszámos autóból a legtöbb tisztán elektromos (23 274), ezt követik a hatótávnövelt elektromos változtatok (13 961) és a tölthető hibridek (8299) – írja az e-cars.hu. A fővárosban 19 394, míg vidéken 26 211 zöld rendszámos autó található.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.