Fenntarthatóság

Spanyolország lehet Európa következő energia nagyhatalma?

NRGreport | 2022.03.30. 04:00

Az orosz-ukrán konfliktus Spanyolország helyzetét is új megvilágításba helyezi főként a Közel-Kelethez és Észak-Afrikához fűződő régi gazdasági kapcsolatai, valamint számos nap- és szélenergia-parkja miatt, kérdés mekkora szerepe lehet Európa energiaellátásában.

Az ország hat cseppfolyósított földgáz (LNG) terminállal rendelkezik és a hetedik már épül. Ezenkívül Nigériával és más nyersanyagszállítókkal is igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait.

Az ibériai ország bruttó energiafogyasztásának több mint 21%-át már most is megújuló energiaforrásokból állítja elő, ezért jelenleg nincsenek ellátási gondjai. Emellett a Next Generation EU – a Covid19-világjárványt követő gazdasági helyreállítást szolgáló uniós alap – nyújtotta 140 milliárd eurót gazdaságának zöldítésére használná fel. Ez magában foglalja a zöld hidrogén előállítását is.

Az említett szempontok alapján sokan úgy gondolják, hogy Spanyolország nagy lehetőségek előtt áll, amikor Európa energiaellátásáról van szó. Az ország lehetne a hidrogénszállítás Afrika és Európa közötti láncszeme, ám ehhez előbb szüksége van Franciaország együttműködésére, hogy elkészülhessen a Pireneusokban épülő csővezeték.

Spanyolország a MidCat csővezeték befejezését is tervbe vette. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője többször járt Madridban, és ő is támogatja a MidCat, más néven Midi Catalonia, projekt megvalósítását.  A vezeték a Spanyolország és Franciaország közötti gázösszeköttetést biztosítaná. Miután spanyol területen megépítették a vezeték egy 80 kilométeres szakaszát,  az építési munkálatok 2019-ben leálltak. Pedig, elkészülte után a vezeték akár 7,5 milliárd köbméter gáz szállítására is képes lenne. Összehasonlításképpen: az Északi Áramlat-1 évi 55 milliárd köbméter gázt tud szállítani.

Mint említettük, a projektet pár éve már próbálták tető alá hozni, azonban a körülbelül 3,1 milliárd eurós beruházás megvalósítását a szabályozó hatóságok akkor elutasították részben a magas költségek miatt, részben pedig azért, mert más már meglévő földgázösszeköttetés miatt nem ítélték szükségesnek a megépítését.

Így jelenleg csak két kisebb csővezeték szállítja a gázt Navarrából és Baszkföldről Franciaországba.

Teresa Ribera spanyol környezetvédelmi miniszter a közelmúltban bírálta Franciaországot, amiért az nem akar részt venni a MidCat projekt újjáélesztésében, melynek szerepe a jelenlegi, konfliktusos helyzetben ismét felértékelődhet.

Ezenkívül, a MidCat befejeztén kívül egyéb energiaprojektek is kilátásban vannak.

Alacsony népsűrűségünk miatt lehetőségünk van több hidraulikus rendszer kiépítésére és olyan forrásokba való beruházásra, mint a geotermikus energia

– mondta Roberto Gomez-Calvet, a Valenciai Európai Egyetem energetikai szakértője, aki azt is hozzátette az új projektek kivitelezése évekbe telhet. Gomez-Calvet úgy gondolja a szén elhagyása néhány évvel ezelőtt hiba volt, tekintettel a jelenlegi helyzetre. Spanyolországban öt atomerőmű üzemel, ám a tervek szerint ezeket a következő években le fogják kapcsolni a hálózatról: „Ez jelenleg szóba sem jöhet” – mondta Gomez-Calvet, hozzátéve, hogy ez különösen akkor nem lehetséges, ha Spanyolország valódi energiaexportőrré akar válni.

Mallorca zöld hidrogénüzem kísérlete

Az energetikai szakértő szerint a a zöld hidrogén előállítása túl drága és nem elég hatékony. „De úgy tűnik, hogy jelenleg nincs más lehetőség az asztalon a hiányzó olaj és gáz pótlására” – mondta. Éppen ezért nemrég kezdte meg működését az ország első megújuló hidrogén üzeme Mallorcán. Ez lesz az iparág kísérleti nyula: „Jelenleg ez még egyfajta laboratórium”.

 

Forrás: dw.com
Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.