Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Németország még az orosz-ukrán háború ellenére is nemet mond az atomenergiára

Nagy Nikoletta | 2022.04.01. 09:18

Az orosz agresszió hatására egész Európa átgondolja az energiamixét, a németek azonban még mindig nemet mondanak az atomenergiára úgy is, hogy ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás a földgázfüggőség csökkentésére.

Az Európai Unió gázfogyasztásának 90 %-át importálja, Oroszország pedig az EU teljes gázfogyasztásának több mint 40 %-át adja. Az Oroszországból származó behozatal az olajimport 27 %-át és a szénimport 46 %-át teszi ki. Éppen ezért égető kérdés, hogyan szabadulunk meg az orosz földgázfüggőségtől – az elmúlt néhány hétben ez az energiaipar egyik központi témája, újabb és újabb javaslatok, elemzések születnek a témában. Van, aki szerint a megújulók fejlődését, van, aki szerint a szénalapú termelés újabb virágkorát hozhatja el az átállás, egyvalami azonban biztos: Európa elfordul az orosz földgáztól.

Illetve, úgy a pontos, ha azt mondjuk: kétvalami biztos, hiszen úgy tűnik, a németek még akkor is makacsul vezetik ki az atomenergiát, ha az lenne a leggyorsabb és legkézenfekvőbb megoldás az orosz földgáz pótlására. 2020-as adatok szerint Németország földgázszükségletének 49 százalékát szerzi be Oroszországból, ezzel rosszabb helyzetben vannak, mint Magyarország, mi ugyanis „csupán” 40 százalékban hagyatkozunk az oroszokra. Nem is kérdés tehát, hogy gyorsan kell megoldást találni, ha a németek is feloldani, de legalább is enyhíteni akarják az orosz importfüggőséget.

Március elején azonban kijelentették: nem hosszabbítják meg az atomerőműveik élettartamát, helyette villámgyorsan igyekeznek más megoldást találni – írja a Reuters. Robert Habeck gazdasági miniszter szerint két éven belül el kell készülnie az ország első cseppfolyósított földgáz (LNG) termináljának, amelynek építését nemrég jelentették be.

Korábban volt róla szó, hogy a nemzetközi helyzetre való tekintettel napirendre kerül az atomerőművek élettartamának meghosszabbítása, gazdasági és a környezetvédelmi minisztérium azonban március elején közölte, hogy miután mind a rövid-, mind a középtávú forgatókönyveket megvizsgálták, úgy döntöttek, hogy a nukleáris létesítmények nyitva tartásának költségei és kockázatai meghaladják a korlátozott előnyöket. Németország utolsó atomerőművei idén bezárnak tehát. „Az előnyök és kockázatok mérlegelése következtében a fennmaradó három atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása a jelenlegi gázválságra való tekintettel sem javasolt” – áll a minisztériumok közös közleményében.

Habeck kijelentette, hogy az országnak a lehető leggyorsabban diverzifikálnia kell energiaforrásait, többek között egy LNG-terminál építésével északon. „Teljesen egyetértünk azzal, hogy az elektromos hálózatok, az LNG-terminálok és a megújuló energiaforrások építését Tesla-sebességgel kell végezni” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik, amíg a tervezett LNG-terminál kiválthatja az orosz gázt, Habeck arra a két évre utalt, ami alatt Elon Musk Teslája befejezte Berlin melletti megagyárának építését.

Főkép: brewbooks / Flickr

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.