Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Az elektromos autók töltőpontjai felváltják az üzemanyag-szivattyúkat

NRGreport | 2022.04.03. 06:00

A brit kormány tervei szerint az elektromos járművek töltőpontjainak száma 2030-ra eléri a 300 000-et, de az autós csoportok szerint ez a kiépítés nem elég gyors.

A tervek szerint az üzemeltetőknek biztosítaniuk kell majd, hogy a járművezetők összehasonlíthassák az árakat és érintésmentes kártyával fizethessenek a pontokon. A RAC szerint a töltőpontok száma „lenyűgözően hangzik”, de aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy ez a szám „nem lesz elegendő” a növekvő kereslet kielégítésére.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 30 000 nyilvános elektromos járműtöltő pont található. A Közlekedési Minisztérium (DfT) szerint az évtized végére a töltőpontok száma majdnem ötször annyi lesz, mint a mai brit utakon található üzemanyag-szivattyúk száma. A minisztérium azt is elmondta, hogy az 500 millió fontos program keretéből 450 millió fontot szánnak a nyilvános töltőállomások bővítésére, valamint az utcai töltőállomások létesítésére, melyek a kocsibejáróval nem rendelkező emberek számára nyújthatnak ideális megoldást.

Melanie Shufflebotham, a Zap-Map, egy EV töltőalkalmazás üzemeltetési vezetője szerint az elektromos járművek tulajdonosainak 80%-a rendelkezik utcán kívüli parkolóval. Elmondta továbbá, hogy jelenleg London a legjobban „ellátott” terület az éjszakai utcai töltéssel, mivel az ország beépítettsége miatt Londonban van a legtöbb töltőállomás, viszont, az ország más területein jobb a hozzáférés a gyors vagy ultragyors töltéshez.

Jelenleg az összes töltő mintegy harmada Londonban található. A forrásokat korábban a kormány 1,6 milliárd font értékű, elektromos járművekre vonatkozó infrastrukturális stratégiájának részeként jelentették be, de a kormány most részleteket közölt arról, hogy mire fogják költeni a pénzt. Az új szabványok és jogszabályok értelmében az üzemeltetőknek valós idejű adatokat kell majd szolgáltatniuk az ügyfelek számára, hogy ellenőrizhessék a töltőpontok állapotát, valamint alkalmazásokat, amelyekkel az ügyfelek megtalálhatják a legközelebbi szabad töltőpontot. A gyors töltőpontok 99%-os megbízhatósági arányát is megkövetelik majd.

 

Boris Johnson miniszterelnök így nyilatkozott: „Gőzerővel haladunk előre a britek elektromos meghajtását segítő terveinkkel, és a bővülő töltőhálózatunk országszerte megkönnyíti az utazást”.

 

Sir John Armitt, a Nemzeti Infrastruktúra Bizottság elnöke azonban úgy nyilatkozott, hogy szakadék tátong a kormány nettó nullára vonatkozó törekvései és az ezek elérése érdekében tett lépések között.

 

„Fel kell gyorsítanunk az elektromos járművek töltőpontjainak kiépítését, fel kell gyorsítanunk mind a gyors-, mind az utcai töltőberendezések telepítését, hogy az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének 2030-as megszüntetésére kitűzött határidő megvalósítható maradjon” – mondta.

 

Nicholas Lyes, a RAC politikai vezetője szerint „örömteli”, hogy a kormány „ambiciózus megbízhatósági célokat tűzött ki magukra a töltőpontokra”, mivel sok jelenlegi és leendő elektromosautó-vezető „aggódik amiatt, hogy a töltőegységek nem lesznek működőképesek, amikor megérkeznek”. Arra is figyelmeztetett, hogy a 300 000 töltőpont telepítésének ütemtervét gyorsabban kell teljesíteni, mivel a gépjárművezetők tömegesen kívánnak elektromos meghajtásra váltani az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének 2030-as tilalma előtt.

Az AA (The Automobile Association) 1905-ben alapított brit autószövetség szerint lépéseket kell tenni a vidéki területeken található töltőpontok hiánya miatt.

Edmund King, az AA elnöke így nyilatkozott: „Mivel gyorsan közeledünk a 2030-as határidő felé, amely az új, zéró kibocsátású járművekre vonatkozik, létfontosságú, hogy a töltőinfrastruktúránkat rendbe hozzuk. Bár nagy előrelépés történt, de még mindig sokat kell tennünk, hogy meggyőzzük a járművezetőket a töltőállomások számáról és – ami még fontosabb – megbízhatóságáról. Ahhoz, hogy bizalmat és erőt adjunk a potenciális elektromosautó-vezetőknek, minél több, megbízható és hozzáférhető töltőpontra van szükségünk, méghozzá minél hamarabb.”

Grant Shapps közlekedési miniszter a BBC-nek azt mondta, hogy az elektromos járművek számának növekedése előbb-utóbb az üzemanyagadó helyett útdíj bevezetéséhez fog vezetni. Shapps azt is elismerte, hogy az elektromos autók megvásárlása „még mindig egy kicsit drágább”, mint a benzines vagy dízelüzemű járműveké. Ugyanakkor azt mondta, hogy az embereknek be kellene fektetniük az elektromos autókba, mivel így az üzemanyagköltségek megtakarításával enyhíthetik a megélhetési költségeket.

Az Egyesült Királyság töltőhálózatának bővítése mellett a kormány tervei szerint 2035-ig legalább 6000 töltőpont létesülne az angol autópályákon a meglévő 950 millió fontos gyorstöltési alapból. A 2011 és 2021 közötti évtizedben az iparági adatok szerint az Egyesült Királyságban a töltőpontok száma mintegy 1500-ról több mint 48 000-re ugrott, ebbe beleértendő mind az állami, mind a magántulajdonban lévő töltőpontok száma.

A Society of Motoring Manufacturers and Traders (SMMT) szerint a múlt hónapban az Egyesült Királyságban gyártott autókból több mint minden negyedik elektromos jármű, ami közel 16 000 darabot jelent.

Összességében a brit járműgyártás februárban visszaesett, a 2021-es 105 000 darabról 61 000 darabra az idei év azonos hónapjában, de ez az autógyártásban használt számítógépes chipek folyamatos globális hiánya miatt következett be.

 

forrás: BBC

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.