Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Újrahasznosítás másként – Renault Re-Factory

Benedek Attila | 2022.04.04. 04:00

A mai világban, ahol szinte minden a környezetvédelem és az energia körül forog, úttörő megoldással állt elő a francia autógyár. A Re-Factory néven futó program nemsokára szép pénzt hoz a cégnek, miközben munkahelyeket ment meg és gőzerővel zöldít.

A Renault 2020-ban kinevezett új igazgatója, rendkívül egyszerű programokkal old meg jó néhány égető problémát. Ezek teljesen új megközelítések, amelyek jó hatással vannak a cég karbonlábnyomának a csökkentésére. Ráadásul extra bevételt generálnak.

A plusz pénzekre szüksége van Luca de Meónak, mert az orosz-ukrán háború komoly érvágást jelent a Renault csoportnak is. Ugyanis a cég bevételeinek a 12 százaléka, 5 milliárd dollár származott Oroszországból… A háborúig, az oroszországi autógyártás 39,5 százalékát biztosította a francia cég. Ez igen komoly bevétel kiesés. Pechjükre teljesen bizonytalan az oroszországi gyárak jövőbeli helyzete, nem beszélve arról, hogy belátható időn belül visszajutnak-e a kontinensnyi ország új autó piacára.

Re-Factory

A fenti néven fut a franciák programja, aminek központjában a hulladékgazdálkodás, az akkumulátor feldolgozás új megközelítése található. Ez körkörös gazdálkodást takar, ami új színt visz az autógyártásba és az autók újrahasznosításába. A program része még egy nagyon okos ötlet, amivel a chiphiány miatti új autó hiányt enyhítik.

Az úttörő zöld tevékenység eredetileg nem a franciák elképzelése volt. A gallok nemrég csatlakoztak az erőforrás gazdálkodással foglalkozó Veolia és a Solvay A.S. 2020-as együttműködéséhez. Az utóbbi belga cég, amely a világ egyik vezető vállalata a vegyipar és a fenntarthatóság terén.

A nemsokára vázolt program, a Renault-nak 2025-re 200 millió eurós bevételt hoz. Az évtized végére pedig évente egy milliárd eurót biztosít évente, miközben több, mint 3000 embernek ad munkát. Nem elhanyagolható előny még, hogy a forgalomban lévő autók élettartama meghosszabbítható, ezért kevesebb roncsot kell feldolgozni.

Autó felfrissítés

Az úttörő program fő eleme, hogy a cégektől visszavett, rendszeresen szervizelt, tiszta előéletű, 2-3-4 éves autók, egy kis kerülővel kerülnek ismét piacra. Ez úgy történik, hogy a Párizs mellett lévő Flins-i üzembe viszik őket, ahol első lépésként 360 fokban beszkennelik a járműveket. A hibafeltárás úttörő módszere, a minősítéssel foglalkozó SGS-től származik. A hibás karosszéria elemeket, felületeket gyári előírások szerint fényezik, cserélik vagy pótolják. Ezt csinálják a kopó alkatrészekkel és az utastér elemeivel is. Az eredmény: szinte az új autók állapotára felhozott, megbízható használt masinák, amiket garanciákkal adnak el. Az így létrehozott járművekkel, valamennyire lehet pótolni a lassú gyártás miatt hiányzó új autók egy részét. A módszer nagyon gyors, mert mindössze nyolc nap alatt készülnek el a járművek.

A franciák komolyan gondolják, mert 2023-tól, évi 45 ezer autó rendbe hozására képes az új szerepet kapott üzem. A Renault-k mellett, a konszern társ Nissan gyártmányait is célba veszik. 2030-ra, pedig már 90 ezer autót akarnak felfrissíteni!

Gyár bezárások helyett

A Re-Factory néven futó tevékenységnek nem csak az az előnye, hogy jó autókat dobnak piacra. A másik erőssége, hogy abban az üzemben folyik a termelés, ahonnan eddig összesen 18 millió autó gördült ki… Olyan legendás típusok, mint a Renault 5 vagy a Clio. Amikor legjobban futott a gyár, akkor 11 ezren dolgoztak benne. Így a munkanélküliség és a gyárbezárások fájó problémája is részben megoldódik. Ezt az ötletet exportálják, nemsokára Valenciában nyitnak hasonló üzemet. Flins-ben helyet kap még egy fejlesztő bázis, ahol a visszaforgatás kutatása mellett a 3d-s nyomtatással és prototípus fejlesztéssel is foglalkoznak majd.

Izgalmas célterület, a belső égésű motorral szerelt kisebb haszonjárművek elektromos autókká történő átalakítása, ami szintén zöldítő bevételi forrás. Plusz, a Renault hidrogén programjában is szerepet kapnak. Mindez Ipar 4.0-ás, teljesen digitalizált környezetben történik.

Re-Cycle

Fontos adat az újrahasznosítás terén, hogy az EU területén, évente kb. 12 millió öreg autót vonnak ki végleg a forgalomból. Az autógyártókat kötelezik arra, hogy az elbontott négykerekűek tömegének 85 százalékát újrahasznosítsák. A Renault ezt a folyamatot vizsgálta át. Ez CO2 -kibocsátás szempontjából is okos lépés. Itt az egyik fő csapásirány az akkumulátorok, szinte teljes körű újrahasznosítása. A fő nyereséget a ritka és drága fémek visszanyerése jelenti. Fontos adat, hogy nem csak az újabb lítium-ion akkukat bontják el, hanem a belsőégésű motorokban használt ólom akkukat is. Másik fő területet, az autók katalizátoraiban és részecske-szűrőiben található nemesfémek jelentik.

A Solvay az áramtárolók újrahasznosítása terén nagy játékos, mert a Toyota és a Honda által alkalmazott, zárt rendszerrel dolgoznak. Az első lépcsőt a visszaforgatásban az átnézés jelenti, így azok akkuk, amelyek még menthetők, szél és nap erőműveknél tölthetik a nyugdíjas éveiket. A használhatatlan darabokat, az autó más alkatrészeivel együtt újrahasznosítják.

Az „okos” bontásból származó jó minőségű autóalkatrészeket, felhasználják a korábban említett lízingből visszavett autók rendbe rakásánál. Így nagymértékben csökkentik a hulladékot.

 

Kép forrása: Renault

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.