Fenntarthatóság

Az elektromos autó környezetbarát is, igaz? Bárcsak ilyen egyszerű lenne

NRGreport | 2022.04.05. 11:55

A mérgező mágnesektől kezdve a bőséges fosszilis energia felhasználásával készült akkumulátorokig számos kihívás áll az autógyártók előtt, akik a szabályozó hatóságok és a befektetők kedvéért igyekeznek eltüntetni a szennyezett anyagokat az ellátási láncukból.

Ezek az akadályok lehetőséget jelentenek az elektromos járművek ökoszisztémájában működő vállalatok egyre növekvő csoportja számára, akik fogadni mernek arra, hogy hasznot tudnak húzni ebből a keresletből.

Ezek közé tartozik az észak-angliai Advanced Electric Machines, amely a Volkswagen luxusmárkájával, a Bentley-vel és az autóipar más szereplőivel együttműködve újrahasznosítható, ritkaföldfémektől mentes elektromos motorokat fejleszt, amelyek előállításához gyakran környezetszennyező vegyi anyagokat használnak.

„Ügyfeleinknek olyan költséghatékony és fenntartható módszerekre van szükségük a belsőégésű motorok elhagyására, amelyek nem tesznek tonnaszámra ilyen kellemetlen ritkaföldfémeket az autóikba” – mondta James Widmer vezérigazgató.

A beszállítói láncok fokozódó ellenőrzése akkor kezdődött el, amikor az Európai Unió, tavaly törvénytervezeteket jelentett be a nettó nulla kibocsátási célok érvényesítésére. Ezen törvényjavaslat beszámítja a többletszén-dioxid importjának felszámítását, valamint az elektromos autók akkumulátoraira vonatkozó etikus beszerzési és újrahasznosítási tervet előíró jogszabályokat.

Világszerte a nemzeti szén-dioxid-adók kilátásba helyezése drágán megterhelheti a nem progresszív autógyártókat, miközben a befektetők és a finanszírozók egyre inkább az erős környezetvédelmi, társadalmi referenciákkal rendelkező vállalatokat részesítik előnyben.

„Az ESG egyre nagyobb hangsúlyt kap” – mondta Moshiel Biton, az Addionics izraeli akkumulátortechnológiai vállalat vezérigazgatója, amely háromdimenziós elektródákat gyárt, amelyek Biton szerint hatékonyabbak, és így a tisztább, de kevésbé energiaigényes akkumulátorok megvalósíthatóvá válnak.  „De ez még semmi ahhoz képest, ami most jön.”

Még nem tudni, hogy az elektromos autók környezetvédelmileg élhetőbb piacot megragadni kívánó vállalatok közül hányan lesznek sikeresek a gyorsan fejlődő EV-technológiában; hiszen ami ma élvonalbeli, az holnap már elavult lehet.

Az éles verseny miatt a torontói Cormark Securities környezetvédelmi fenntarthatósági stratégája, MacMurray Whale szerint, minden olyan projekt, amely nem elég fejlett a megfelelő időben, az azt kockáztatja, hogy elszalasztja az esélyét.

„Nem fogja tudni felkelteni a befektetői érdeklődést, mert sokan vannak, és mindannyian azt próbálják bizonygatni, hogy ők a legjobbak” – mondta.

ÚTITERV A NETTÓ NULLÁHOZ

A kereslet azonban valós, az autógyártók részéről, akiknek ijesztő feladattal kell szembenézniük, amikor az acéltól az alumíniumig mindent tisztább eljárásokkal kell előállítaniuk, és kevésbé környezetkárosító akkumulátor-kémiai összetételeket kell találniuk, mint eddig.

„Csak olyan beszállítókkal kötünk új üzleteket, akiknek van nettó nullához vezető útitervük” – mondta Andy Palmer, az elektromos járművek úttörője, aki a Switch Mobility vezérigazgatója. „A Switch krediteket vásárol a fémalkatrészek előállításához felhasznált szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására, és ezt a költséget az új alkatrészek értékelésekor figyelembe veszi” – tette hozzá.

Thomas Becker, a BMW fenntarthatósági alelnöke szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló stratégiájának „létfontosságú része” az ellátási láncból történő szén-dioxid-kivonás.

A német autógyártó valamennyi akkumulátor-beszállítójával, valamint számos acél- és alumíniumszállítójával tárgyalt arról, hogy anyagukat megújuló energia felhasználásával állítsák elő – mondta Becker egy márciusi londoni konferencián.

Az EV-kkel az a probléma, hogy előállításuk annyira szén-dioxid-intenzív, hogy több ezer kilométert kell megtenniük ahhoz, hogy kevesebb kárt okozzanak a környezetnek, mint egy benzinzabáló limuzin.

A környezetbarátabb EV-k iránti igény néhány autógyártót visszaküldött a tervezőasztalhoz.

A pennsylvaniai székhelyű Ansys (ANSS.O) mérnöki vállalat, amely modellező szoftvereket fejleszt különböző iparágak számára, növekvő keresletet tapasztalt az autógyártók részéről, akik zöldebb vagy könnyebb anyagokat – például acél helyett alumíniumot – használó autók és alkatrészek szimulálására törekszenek – mondta Pepi Maksimovic, az alkalmazásfejlesztésért felelős igazgató.

„Fokozódnak a törekvések arra, hogy ezeket a kérdéseket megoldjuk, hogy … gyorsabban és korábban jobb, tisztább, zöldebb technológiát hozzunk a piacra” – tette hozzá.

JÖN A SZÉN-DIOXID-ADÓ

A korábbi vállalati fenntarthatósági törekvéseket gyakran gúnyolták homályosnak és „zöldmosásnak„.

Costa Caldis, a SAFE ellátási láncot nyomon követő vállalat vezérigazgatója szerint az autógyártók jó irányba haladnak, de nem elég gyorsan.

„Az érdekeltek az ellátási lánc átláthatóságát követelik, nem pedig csak nyilatkozatokat”.

Douglas Johnson-Poensgen, a Circulor vezérigazgatója, aki a BMW és a Volvo számára térképezi fel az ellátási láncokat, azt mondta, hogy a befektetők finanszírozása egyre inkább az ESG-célokhoz kötődik.

„Mindenki felismeri, hogy tudnia kell, honnan szerzi be a dolgokat, és hogy mit kapnak az ellátási láncuktól.”

Makram Azar, a Full Circle Capital londoni székhelyű befektetési csoport vezérigazgatója szerint az autóipari ágazatban működő azon vállalatoknak, amelyek „az összes megfelelő ESG-dobozt kipipálják”, könnyebb lesz a tőkebevonás.

„A nagy vagyonkezelők, akik hatalmas összegeket különítettek el az ESG-konform vállalatokba való befektetésre, azt tapasztalták, hogy nincs belőlük elég” – mondta Azar.

A Full Circle befektetett a Britishvoltba, egy brit startupba, amely egy olyan akkumulátorgyárat épít, amely kizárólag megújuló energiával működik. Peter Rolton, a Britishvolt ügyvezető elnöke szerint a nemzeti kormányoknak alternatívákra lenne szükségük a hatalmas összegeket beszedő üzemanyagadók helyett, és a szén-dioxid megadóztatása segítene kiszorítani azt az ellátási láncokból.

„A szén-dioxid adóztatása elkerülhetetlen része a 2050-es nettó nullás jövőképnek” – tette hozzá. „Ez már előre látható.”

MADAGASZKÁRI BÁNYÁSZAT

Az északkelet-angliai ipari múltra visszatekintő washingtoni székhelyű AEM olyan újrahasznosítható motort fejlesztett ki az elektromos autók számára, amely réz és mágnesek helyett elektromos acélt és alumíniumot használ, és így eltávolítja a ritkaföldfémeket. Widmer vezérigazgató elmondta, hogy az AEM motorjai olcsóbbak lesznek a hagyományosaknál, és az autógyártók tesztjei során akár 15%-kal hatékonyabbnak bizonyultak.

A környezetvédelmi megfontolások mellett számos autógyártó és beszállító szeretné csökkenteni a Kínától való függőséget, amely a világ ritkaföldfém-kínálatának 90%-át ellenőrzi.

Kína dominanciája kiterjed a grafitra is, amely az elektromos járművek akkumulátorainak anódjához elengedhetetlenül fontos, és amelyet jellemzően szénből származó villamos energiával állítanak elő.

A kanadai tőzsdén jegyzett NextSource bányafejlesztő cég azt tervezi, hogy 2023-tól megkezdi a grafit kereskedelmi célú termelését Madagaszkáron, hogy kihasználja az ellátást diverzifikálni kívánó vállalatok keresletét.

Brent Nykoliation ügyvezető alelnök szerint az autógyártókkal kötött szerződéseknek jövedelmezőnek és hosszúnak kell lenniük, mivel a gyártók igyekeznek az igényeikre szabott szállítást biztosítani.

„A beszélgetés drámaian megváltozott az elmúlt 12 hónapban” – mondta Nykoliation, utalva az autógyártóknak az ásványi nyersanyagtermeléssel kapcsolatos elkötelezettségére.

 

Fotó forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.