Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A háború felforgatta az európai földgázpiacot

NRGreport | 2022.04.08. 11:36

Az orosz-ukrán háború februárban felforgatta az európai és a hazai gázpiacokat. Míg a hónap első felében a spot árak 80 €/MWh körül ingadoztak, az háború kitörése után az árak megugrottak, mivel a piaci szereplők az orosz források csökkenését árazták. A földgázszállításokat érintő szankciók elfogadására ugyanakkor a hónap végéig nem került sor, így az árak kismértékben konszolidálódtak  – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári földgázpiaci jelentéséből.

Az orosz kereskedelmi áramlások várt leépülése és emiatt a globális földgáz- és kőolajkínálat szűkülése minden energiahordozó árát növelte. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül februárban a szén euróban mért ára 30,5%-kal, az olaj ára 6,2%-kal növekedett.

 

Mivel egy jövőbeli potenciális forrásszűke erősebben érinti az orosz gázimportra jobban rászoruló régiót, a magyar gázpiacon nagyon alacsony forgalom mellett a nyugat európai piacokat jelentősen meghaladó feláron lehetett gázhoz jutni. A piac az orosz források szűkösségével kapcsolatos kockázatokat tartósan beárazta, a 2023-as éves termék ára 60 €/MWh fölé emelkedett.

 

Jóllehet a piaci szereplők az orosz források elapadását árazták, a Gazprom európai szállításai emelkedtek a háború kitörése után. Az orosz szállítás növekedése érintette valamennyi vezetékes ellátási pontot. Az európai LNG import ugyanakkor némileg csökkent a januári csúcsértékhez viszonyítva.

Februárban a napi átlaghőmérséklet 4,7 °C volt, magasabb a korábbi négy év átlagos értékénél. A hazai földgázfelhasználás (13,1 TWh) az előző évihez képest 6%-kal csökkent. A hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 3%-kal nőtt. A csúcsnapi felhasználás 547 GWh-t tett ki, ami jóval alacsonyabb volt, mint az előző évi hidegebb februárban.

Tavaly februárhoz képest idén kisebb mértékben volt szükség a tárolói készletek felhasználására, így március elején még 16 TWh készlet volt a hazai tárolókban. A kisebb kitárolást az tette lehetővé, hogy a szlovák, román és osztrák pontokon is emelkedett az importált földgáz mennyisége.

Kép forrása: fgsz

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.