Vállalatok

Az OMV 2 milliárd eurós veszteséggel zárja az első negyedévet

NRGreport | 2022.04.08. 14:30

Az OMV energiaipari konszern pénteken közölte, hogy az idei első negyedévben mintegy kétmilliárd eurós veszteséget könyvelhet el oroszországi üzleti tevékenységéből adódóan, mivel az ukrajnai inváziót követően igyekszik elhatárolódni az országtól. 

A múlt hónapban az osztrák olaj- és gázipari vállalat közölte, hogy Oroszország többé nem tartozik a fő stratégiai régiói közé, és ezzel csatlakozott más nyugati energetikai riválisokhoz, akik visszavonulnak Oroszországból, amely „különleges katonai műveletnek” nevezi ukrajnai fellépését. – számolt be a Reuters.

Az OMV az első negyedévi kereskedési jelentésében közölte, hogy márciusban 1 milliárd eurót írt le az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt kapcsán, amelyet Berlin február végén leállított.

Ezen túlmenően két olyan orosz társaság konszolidációs módszerének kiigazítása, amelyeken keresztül közel 25%-os részesedéssel rendelkezik Juzsno-Ruszkij gázmezőn, további 1 milliárd eurós veszteséget okozhat.

Az OMV részvényei GMT 0755-ig 2,43%-kal 43,50 eurónál álltak. A Morgan Stanley az OMV célárfolyamát 64,5 euróról 48,4 euróra csökkentette.

Az OMV számára Oroszország kulcsfontosságú régió volt, ezt alátámasztja az a tény is, hogy a 11 milliárd dolláros Északi Áramlat-2 projektben is részt vett a cég az az orosz gázipari óriás Gazprom öt nyugati pénzügyi partnere egyikeként. Ám a múlt hónapban az OMV közölte, hogy az oroszországi beruházásait mostantól a teljes befektetett eszközállomány mintegy 2%-ára korlátozza.

A pénteki negyedéves kereskedelmi jelentésben az OMV (az olajipari tevekénységéhez kapcsolódóan) azt mondta, hogy profitált a magasabb finomítói referencia árrésből, amely hordónként 9,75 dollárra emelkedett az előző negyedévi 6,25 dollárról. A pozitív hatásokat azonban bőven ellensúlyozták a magasabb közüzemi költségek és a nyersolajár-különbözet, közölte az OMV.

„2021 negyedik negyedévéhez képest a kiskereskedelmi árrések jelentősen csökkentek, míg a kereskedelmi árrések kisebb mértékben csökkentek”– tették hozzá.

Az OMV első negyedéves eredményei április 29-én esedékesek.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.