Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A Pinterest betiltja a klímaváltozással kapcsolatos félretájékoztatást

NRGreport | 2022.04.10. 04:00

A Pinterest új irányelvet jelentett be, mellyel fellép a klímaszkepticizmus és az éghaljatváltozással kapcsolatos félretájékoztatás ellen. A platform közölte, hogy eltávolítja azokat a tartalmakat, amelyek tagadják az éghajlatváltozás létezését vagy hatásait, valamint az ember éghajlatváltozásban játszott szerepét.

A Pinterest, amerikai közösségi képmegosztó weboldal, emellett intézkedéseket vezet be az éghajlatváltozással kapcsolatos megoldásokat bemutató hamis vagy félrevezető tartalmak ellen, valamint az olyan a tudományos adatokat félremagyarázó tartalom ellen is, amely alááshatja a szakértőkbe vetett bizalmat. Emellett az éghajlatváltozással kapcsolatos közbiztonsági vészhelyzetekkel kapcsolatos káros, hamis vagy félrevezető tartalmakat is elveti. Sőt, a platform a klímaváltozással kapcsolatos hamis információkat vagy összeesküvés-elméleteket tartalmazó hirdetéseket is tiltani fogja. – olvasható a CNN beszámolójában. Az irányelvek ismételt megsértői szankciókra számíthatnak, beleértve a fiókjaik esetleges eltávolítását is.

Az új irányelv a közösségi médiaplatform félretájékoztatási irányelveinek bővítését jelenti. A Pinterest 2017-ben vezette be az egészségügyi félretájékoztatást, például az oltásellenes tartalmakat tiltó irányelvét. Azóta az irányelvet kiterjesztette a választásokkal és más polgári tevékenységekkel kapcsolatos félretájékoztatásra és összeesküvés-elméletekre is.

„Többször hallottuk [éghajlati szakértőktől], hogy az éghajlati félretájékoztatás, például az éghajlat tagadásáról szóló narratívák valódi károkat okoznak” – mondta Sarah Bromma, a Pinterest szakpolitikai vezetője a CNN Businessnek. „Ez a fajta kár beleillik a meglévő félretájékoztatási keretrendszerünkbe, amely szerint fellépünk az olyan hamis vagy félrevezető akciók ellen, amelyek árthatnak a Pinnerek vagy a nyilvánosság jólétének, biztonságának vagy bizalmának”.

 A közösségi médiaplatformokat egyre gyakrabban vizsgálják az éghajlatváltozással kapcsolatos félretájékoztatás terjesztésében játszott szerepük miatt. Novemberben több mint 200 klímatudós, aktivista és félretájékoztatás ellen küzdő szervezet kérelmezte, egy a Facebook, az Instagram, a Google, a Twitter a Pinterest és a Reddit vezetőinek címzett nyílt levélben, hogy platformjaikon a Covid-19 politikájukhoz hasonló, éghajlatra vonatkozó félretájékoztatási irányelveket is vezessenek be.

A Google tavaly közölte, hogy többé nem engedi, hogy a klímaváltozást tagadók profitáljanak a platformjain. Megtiltotta, hogy az éghajlatváltozás létezését vagy okait tagadó tartalmak mellett reklámok jelenjenek meg, és megtiltotta, hogy maguk a hirdetések tagadják az éghajlatváltozást. A Facebook anyavállalata, a Meta szintén vezetett be lépéseket az éghajlattal kapcsolatos félretájékoztatás ellen: többek között információs címkéket alkalmaz az éghajlatváltozással kapcsolatos bejegyzéseknél és harmadik fél tényellenőrzőkre támaszkodik a hamis állítások megjelölésében. Eddig azonban ellenállt a felhívásoknak, hogy teljesen eltávolítsa az éghajlati félretájékoztatást tartalmazó bejegyzéseket. A Twitter is közölte, hogy az éghajlati félretájékoztatást „előbb-utóbb” meg fogja akadályozni azáltal, hogy a felhasználókat a megbízható információforrások felé irányítja.

A Pinterestre visszatérve, az új irányelvre azért került sor, mert a vállalat megpróbál küzdeni a havi aktív felhasználói bázisának csökkenő növekedése ellen.

Ezenkívül a Pinterest úgy találta, hogy felhasználói egyre gyakrabban keresnek a platformon a fenntarthatósággal kapcsolatos tartalmakat, és a vállalat biztosítani akarta, hogy a találatokban pontos információkat találjanak – mondta Bromma.

A Pinterest tervei között az is szerepek, hogy a platformon jelen lévő alkotókkal és szakértőkkel kötött partnerségek révén kiemeli az éghajlatváltozással kapcsolatos pontos információkat.

 

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.