Rezsi

Augusztusban szakadhatunk csak el az orosz széntől

Nagy Nikoletta | 2022.04.12. 05:00

Hiába született már meg az elhatározás, az Európai Unió csak augusztus közepén állítja le a szénimportot Oroszországból.

Ha az orosz energiafüggőségről beszélünk, általában inkább a földgáz, mint a szén kerül szóba – pedig Európa szénimportjának is jelentős része érkezik onnan. Ha szeretnénk csökkenteni az importfüggőségünket az ország irányából, akkor bizony erről is le kell mondanunk- és úgy tűnik, hogy a németek miatt egy kicsit később kerülhet sor rá, mint eredetileg tervezték.

Az EU azt tervezi, hogy jóváhagyja az orosz szénre vonatkozó teljes tilalmat, amely 2022. augusztus közepétől lépne életbe – de ez egy hónappal későbbre esik az eredetileg tervezettnél. A döntés azután született, hogy Németország nyomást gyakorolt azért, hogy halasszák el az érvénybe léptetést – írja az Euronews.

Az EU orosz szénimportjának fokozatos megszüntetése az Oroszország elleni ötödik szankciócsomag egyik sarokköve, amelyet az Európai Bizottság a héten javasolt az ukrán Bucsa városában történt mészárlásra reagálva. A jóváhagyást követően ez lesz az EU első valós, bevezetett tilalma az Oroszországból származó energiaimportra a Kreml által „különleges katonai műveletnek” nevezett háború február 24-i kezdete óta.

Az olaj és a gáz, amelyek arányaiban sokkal nagyobb importot jelentenek, továbbra is érintetlenek maradnak.

A szén a legszennyezőbb fosszilis üzemanyag, a globális átlaghőmérséklet jelenlegi 1 fokos növekedésének több mint 0,3 fokáért felelős. Ez teszi a globális hőmérséklet-emelkedés legnagyobb forrásává. Ha kezelni akarjuk a klímaválságot, szükségünk van a szén kivezetésére, és a megújulók még jobb elterjedésére is.

A Reuters által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az Európai Bizottság eredetileg három hónapos felszámolási időszakot javasolt a meglévő szerződésekre, ami azt jelenti, hogy Oroszország a szankciók bevezetését követően még 90 napig exportálhat szenet az unióba. A nevük elhallgatását kérő források a Reuters szerint azt mondták, hogy Németország helyezett nyomást a bizottságra, így a kivezetési időszakot négy hónapra hosszabbították. Németország egyébként az EU legnagyobb szénimportőre Oroszországból.

A szankciók azután lépnek majd életbe, hogy a róluk szóló szöveget az unió hivatalos lapjában publikálják. Ezután az orosz vállalatok gyakorlatilag még augusztus közepéig exportálhatnak szenet az EU-ba a meglévő szerződések alapján.

Az Európai Bizottság becslése szerint a széntilalom évente 4 milliárd euró bevételkiesést jelenthet Oroszországnak.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.