Vállalatok

A BMW vezérigazgatója 2023-ig tartó chiphiányra számít

NRGreport | 2022.04.13. 14:55

A félvezetőhiány valószínűleg 2023-ig problémát fog jelenteni az autóipar számára – mondta Oliver Zipse, a BMW német autógyártó vezérigazgatója a Neue Zuercher Zeitung című újságban hétfőn megjelent interjúban.

 

„Még mindig a chiphiány csúcspontján vagyunk” – idézte Zipse szavait. „Arra számítok, hogy legkésőbb jövőre javulást fogunk látni, de 2023-ban még mindig alapvető hiánnyal kell szembenéznünk”.

A BMW a március közepén tartott éves sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a chiphiány várhatóan 2022-ben egész évben fennáll majd.

Ahogy már korábban is írtuk a továbbra sem javuló az autósipart sújtó chiphiány miatt, több BMW gyárban is leáll néha a gyártás tavaly júniusban. Egyes műszakokban vagy akár napokra is felfüggesztették a gyártást több gyárban is, közölte Milan Nedeljkovic, a BMW gyártásért felelős igazgatósági tagja, hozzátéve, hogy a globális chiphiány miatt ez idáig mintegy 30.000 autóval gyártottak kevesebbet.

Zipse megjegyzései a Volkswagen pénzügyi igazgatójának, Arno Antlitznak szombati hasonló kijelentéseit tükrözték, aki azt mondta, hogy várakozásai szerint a chipek kínálata 2024-ig nem lesz képes kielégíteni a keresletet. E mellett a Volkswagen  vezérigazgatója, Herbert Diess szerint az ukrajnai háború teljes hatása még nem világos, és megkérdőjelezi a német autógyártó 2022-es kilátásait.

“Normális körülmények között minden okunk meglenne arra, hogy optimistán tekintsünk 2022-re” – mondta Diess a vállalat éves médiakonferenciáján kedden tartott beszédében.

Az ukrajnai háború már most is hatással van a nyersanyagokra és az ellátási láncokra – mondta.A vállalat további kapacitásokat épít ki az európai kábelkötegek gyártására, és válaszul az autógyártást olyan régiókba helyezi át, mint Kína és Amerika – tette hozzá Diess.

  NRGreport
Címkék
#2022   #2023   #autó   #autóipar   #BMW   #chip   #chiphiány   #Volkswagen  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.