Mobilitás

Elektromos autók – A harc elkezdődött

Benedek Attila | 2022.04.13. 04:00

Az elektromos autókat gyártó startupok elérkeztek a jövőjüket nagyban meghatározó pontra. A klasszikus autógyárak behozták a lemaradásukat és elkezdtek a direkt villanyautóknak tervezett modelleket gyártani.

 

A verseny most kezd igazán élesedni, mert két eltérő autógyártási filozófia feszül egymásnak.

 

Az új hullámot azok a márkák képviselik, amelyek 5-10-15 éve még nem is léteztek. Az ő jeles képviselőjük a Tesla, de ott a Rivian, és az Ausztriában autókat gyártató Fisker is. A nagyobbak közé tartozik még a Lucid Motors, amely végre megérkezett Európába.

Az új gyártók, sok tekintetben megelőzték a hagyományos autógyárakat. Mert a régi nagy nevek, nehezen kezdtek el olyan elektromos autókat gyártani, amiket eredetileg is elektromos hajtásúra terveztek.

A harmadik csoportot a kínai cégek jelentik, amely külön kasztot képviselnek és mindkét csoportra veszélyesek. Elektromos autó és hagyományos autó téren, nagyon komolyan kell velük számolni. Róluk most nem ejtünk szót.

 

A harc elkezdődött

Az elkövetkező 2-3 év kemény lesz az új játékosoknak, mert a létük forog kockán. A fő kérdés, hogy az általuk felvonultatott technológia, értékesítési módok, szolgáltatások és sok más dolog felveszi-e a versenyt a hagyományos gyártók által kínáltakkal.

Ha csődbe mennek, akkor sem volt a létük hiábavaló: ahhoz a körhöz tartoztak, akik rábírták a nagy gyártókat arra, hogy minél gyorsabban álljanak át a közlekedéskor nulla kibocsátást produkáló hajtásmódra. Az egy másik kérdés, hogy az autó egész élet ciklusát nézve mennyire zöld.

 

A működésük

Az új márkák jól gerjesztik a lelkesedést, ami sokszor átcsap indokolatlan rajongásba. Ezt jól leírja az angol hype kifejezés.

 

A hype okai között található az újdonság ereje, a másik pedig az, hogy vele egy szinten lévő konkurens még nincs a piacon. Ilyen helyzetben gyorsan növekednek az eladások és állandósul a felhajtás a márka körül.

 

A hagyományos gyártók mostanság összekapták magukat és elkezdtek minőségi belsővel rendelkező, jó technikai szintet felvonultató elektromos autókat gyártani. Ráadásul ezeket márkakereskedések árulják. Amelyek a legrosszabb esetben – Magyarországon – 50-100 kilométer megtételével elérhetők. Ráadásul rendelkeznek szervizzel és kiképzett szerelőkkel is… Az elektromos autóval szemező, átlagos vásárlónál a felsorolt dolgok sokat jelenthetnek. Főleg, ha nem budapesti az érdeklődő.

Ezek azok a vásárlási érvek, amelyeket az új márkáknál nem vagy alig lehet fellelni. Plusz, az autók összeszerelési minősége időnként elég problémás.

 

Kitekintés

A legszínvonalasabb elektromos autókat a prémium gyártók kínálják. A legdrágább példa a Mercedes-Benz EQS, amely a márka elektromos csúcsmodellje. Az itt található a Hyperscreen elnevezésű, 141 centi hosszú, hajlított üveg alá rejtett kijelző komplexum. Ez mellett, az autó belseje is mutatja, hogy ki az úr a háznál. Szerencsére, itt már nincs szerencsétlenkedés a lassú hardverrel és a kijelzőket működtető programmal. Maximum az autó külsejét és a magas fogyasztását érheti kritika.

Hasonló a helyzet a BMW X5 konkurensénél, az iX-nél, ahol a komoly hatótávot biztosító hajtásrendszert, igen egyedi és nagyon jól személyre szabható belsővel lehet kombinálni. A példákat hosszasan lehet sorolni. Szerencsére az utóbbi időben, jó pár izgalmas villanyautó lépett színre, ami a belsejével, személyre szabhatóságával komolyan feladja a leckét az új jövevényeknek.

Ami pozitív, hogy nem kell a sok tíz milliós ligáig elmenni, hogy remek terméket találjunk. Példának ott a Hyundai Ioniq 5, ami a 15 milliós ársávban található.

 

A válasz

Az új gyártóknak a túlélést ebben a fokozódó konkurencia harcban az előre menekülés jelenti. Ha új dolgokat tesznek le az akkutechnika vagy a hajtásrendszer terén az asztalra, ez lehet a kiút.

A Tesla rég felvette a fordulatot, és diktálja a tempót sok területen. A Model 3 és Y autókba már az új technológiával készült akkut használnak. A műszaki vénával rendelkező vásárlókat pedig a gyártási időt rohamosan csökkentő, újfajta karosszéria készítés nyűgözi le.

Az utóbbi újdonságnál még nagy kérdés az autó karambolos javítása. Ha horribilis áron lehet rendbe hozni a balesetes autót, akkor ez durva biztosítási díjakat is jelenthet.

A Tesla önvezetőnek nevezett vezetési segédje az egyik legfejlettebb, de történtek ezen a téren érdekes dolgok. Például amikor a nem teljesen kész verziót a tulajdonosokkal teszteltették… Ez nem túl szép és veszélyes húzás volt.

A Rivian az ötletes kisteherautójának és szabadidő-autójának már keresi a piacot felénk is. Miközben a gyártás végre elindult a hajdani Mitsubishi gyárban. A hajdani Tesla alkalmazottak által indított Lucid Motors megélte az első visszahívását, úgyhogy a gyártás kisimításán és az olcsóbb modelljeiken is ezerrel dolgoznak.

 

Hogy hosszabb távon melyik márka él túl, azt most még nagyon nehéz megjósolni. A hagyományos gyártók az elérhetőbb áru, kisebb elektromos autóikkal tarolhatnak, ez a pálya nekik jól feküdhet.

 

Képek forrása: gyárak

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.