Vállalatok

A befektetők a Párizsi Megállapodás betartását követelik a Total-tól

NRGreport | 2022.04.14. 08:00

Egy hollandiai székhelyű befektetői csoport a TotalEnergies május 25-i részvényesi közgyűlése előtt határozatot nyújtott be, amelyben követeli, hogy a francia olajipari vállalat kibocsátási céljait igazítsák a párizsi klímaegyezményben foglaltakhoz.

A 2015 decemberében Párizsban elfogadott ENSZ-megállapodás arra sarkallja az aláíró tagokat, hogy korlátozzák az üvegházhatású gázok kibocsátását azért, hogy a hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt maradjon az évszázadban.

Az aláíró országok arra is ígéretet tettek, hogy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az emelkedést  nem csak 2 hanem 1,5 Celsius-fok alatt tartják, mellyel a tudósok szerint megakadályozható a globális felmelegedés néhány katasztrofális hatásának végbemenetele, bár azt is mondják, hogy az idő már majdnem lejárt.

“A fejlesztések ellenére a TotalEnergies nem teljesítette a befektetők elvárásait a vállalat kibocsátáscsökkentési céljainak Párizsi Megállapodáshoz való igazításával kapcsolatban” – áll a 11 befektetőből álló csoport nyilatkozatában. Bár a részvényesek a vállalat tőkéjének csak mintegy 0,8%-át képviselik, kérésük jól tükrözi az olaj- és gázipari nagyvállalatokra nehezedő növekvő nyomást, hogy fokozzák környezetvédelmi törekvéseiket. A Total európai versenytársai, a BP, a Shell és az Equinor már mind szembesültek a francia vállalathoz hasonló befektetői követelésekkel, és mindegyiküknél folyamatosan nőtt az ilyen indítványok részvényesi támogatottsága.

A TotalEnergies erőfeszítései “nem elegendőek a globális felmelegedés megállításához” – mondta Bas Bijleveld, a befektetői kezdeményezést vezető holland MN Services NV vagyonkezelő cég felelős befektetésért és vállalatirányításért felelős vezető tanácsadója. Majd hozzátette azt is, hogy a kezdeményezés célja, hogy arra ösztönözzék az energiavállalatot, hogy az első olyan olaj- és gázipari óriások egyike legyen, amely 2030-as célkitűzéseit teljesen a 1,5 fokos klímacélhoz igazítja.

A TotalEnenergies holland részvényeseinek követelései talán most válaszra találhatnak, hiszen Hollandiában egyre nagyobb az energiacégekre nehezedő nyomás, hogy térjenek át az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokra. Ezt az is alátámasztja, hogy a múlt hónapban egy holland bíróság arra kötelezte az angol-holland olajipari óriást, a Royal Dutch Shellt, hogy drasztikusan emelje meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának tervezett csökkentését. A mérföldkőnek számító ítélet világszerte jogi lépéseket indíthat az energiacégek ellen.

 

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.