Innováció

Megnyílt Európa legnagyobb kétoldalas napelemparkja

Nagy Nikoletta | 2022.04.14. 07:44

Görögország ad otthont az eddigi legnagyobb kétoldalas napelemparknak Európában: a 204 megawattos létesítményt Kozani városa mellett az ország legnagyobb olajfinomító vállalata, a Hellenic Petroleum építette.

Ahogy az orosz-ukrán háború miatt egyre inkább előtérbe kerül a fosszilis üzemanyagoktól való minél teljesebb elhatárolódás, úgy haladnak jó tempóban a görögök: éppen most adták át Európa legnagyobb kétoldalas napelemfarmját. A kétoldalú napelemek előnye, hogy mindkét oldalukon van napfényre érzékeny réteg, így a földre vetődő és onnan visszavert napfényt is hasznosítani tudják. Ennek köszönhetően a hatásfokuk is magasabb.

A görög miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis egy ilyen, új napelemparkot avatott fel április elején – írja az EuroNews. Ez jelenleg a legnagyobb kétoldalas vagy bifaciális panelekkel rendelkező rendszer Európában. A sors furcsa fintora, hogy a létesítményt az ország legnagyobb olajfinomító vállalata, a Hellenic Petroleum húzta fel. Mitsotakis a megnyitón megígérte, hogy felgyorsítja a megújulóenergia-projektek engedélyezését, mivel az ország igyekszik leszokni a szennyező és költséges fosszilis tüzelőanyagok importjáról.

Görögország célja, hogy 2030-ra csaknem megduplázza a megújulóenergia-kapacitását körülbelül 19 gigawattra. Ezt felfelé módosíthatják az Európai Bizottság új törekvései, miszerint 2027-re fel kell gyorsítani a zöld energiára való átállást és az orosz gáztól való függetlenedést. Ez egyenes következménye annak, hogy február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, ennek következtében pedig komoly szankciókra számíthat a földgáz- és szénimport területén a jövőben. Egész Európa azon igyekszik, hogy minél hamarabb függetlenítse magát az orosz fosszilisimporttól.

A kétoldalú szolárpark 204 megawatt teljesítményű, és a Görögország északi részén található Kozani városa mellett épült meg. Az építtető Hellenic Petroleum a Balkán egyik legnagyobb olajvállalata, de azt állítja, hogy fokozatosan tiszta energiát szolgáltató létesítménnyé alakul át. Megépítette Görögország legnagyobb napelemparkját, és állítólag energiatárolási lehetőségekbe is befektet.

A most átadott park 75 000 háztartást lát el árammal, és a következő hetekben csatlakozik az ország elektromos hálózatához. „Ez a projekt tükrözi nemzeti céljainkat a napból, szélből és vízből származó olcsó és tiszta energiával kapcsolatban” – mondta Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök a park avatóünnepén.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Görögország túlteljesítette 2020-ra kitűzött célját azzal, hogy energiafogyasztásának 21,7 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezi, és 2030-ra 35 százalékra kívánja növelni ezt az arányt. Gyorsabb engedélyekre lesz azonban szüksége a telepítési és nagyméretű tárolási késések leküzdéséhez – ez az, amit Mitsotakis most beígért a legújabb napelempark megnyitása közben. A miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya fel fogja gyorsítani az engedélyezési eljárásokat, és hamarosan meglépi a nagyszabású tengeri szélparkok építésének engedélyezését is.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.