Fenntarthatóság

Egyre nagyobb ellenállásba ütközik a kelet-afrikai olajvezeték

NRGreport | 2022.04.15. 08:47

Egy vitatott olajvezeték-projekt, amely az ugandai olajmezőket kötné össze a Tanzánia partjainál lévő Tanga kikötőjével, a környezetvédők kemény ellenállásába ütközik, akik egyre több bankot és biztosítót is maguk mellé állítottak.

Az Allianz Group a héten kiszállt a kelet-afrikai nyersolajvezeték-projektből, csatlakozva hét másik biztosítótársasághoz és 15 bankhoz, amelyek elutasították a vezeték támogatását, köztük a Swiss Re, a HSBC és a BNP Paribas – írja az Associated Press.

Olyan prominens afrikai éghajlatvédelmi aktivisták, mint Vanessa Nakate és Hilda Nakabuye, valamint számos környezetvédelmi csoport, köztük a 350.org, a bankokra és biztosítókra irányuló nyomásgyakorló kampány élére álltak. Az ügyvédek a Kelet-afrikai Bíróságon is megtámadták a gázvezetéket, amely a régió vitáinak rendezésével megbízott nemzetközi bíróság.

 

A TotalEnergies, a francia olajipari óriásvállalat, amely a gázvezeték-projektet vezeti, azt állította, hogy a projekt megfelel az ugandai és tanzániai környezetvédelmi törvényeknek, bár az ellenzők arra figyelmeztetnek, hogy a 900 mérföld hosszú gázvezeték megépítése több mint 14 000 családot kényszerítene elvándorlásra, és azzal fenyeget, hogy elszennyezi a vízkészleteket és károsítja az élővilágot. A csővezetékben szállított olaj évente mintegy 34 millió tonna szén-dioxidot fog kibocsátani, ami több, mint Uganda és Tanzánia együttes kibocsátása.

 

„Az éghajlati válság sok embert érint Afrikában” – mondta Nakate egy szerdai rendezvényen. „Nincs jövője a fosszilis tüzelőanyag-iparnak, amely Afrika nagy részén több kárt okozott, mint hasznot. Nem lehet olajat enni és olajat inni”.

Forrás: Yale E360

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.