Trading

Nehéz alternatívát találni az orosz szénre a japán közüzemi csoport vezetője szerint

NRGreport | 2022.04.15. 12:05

Nehéz alternatívát találni az orosz szénre, mivel a piac egyre szűkül – mondta pénteken a japán közműszolgáltatókat képviselő csoport vezetője.

 

“Azt szeretnénk, ha a kormány maximális támogatást nyújtana” – mondta Kazuhiro Ikebe, a japán áramszolgáltatók szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.

 

A japán kormány a hónap elején közölte, hogy a szankciók széles körű kiterjesztése keretében betiltja az Oroszországból származó szénimportot, miután fokozatosan csökkentette az importot, miközben alternatív szállítók után kutatott.

Japán április 8-án jelentette be, hogy megtiltja az Oroszországból származó szénimportot a szankciók széles körű eszkalációja keretében. Japán csatlakozott az Egyesült Államokhoz és az Európai Unió országaihoz, amelyek  átfogó szankciókat jelentettek be, mint például a szénimport tilalmát.

A kormányzati adatok szerint Oroszország 2021-ben Japán teljes szénimportjának 11%-át tette ki. Oroszország 2021-ben Japán ötödik legnagyobb nyersolaj- és cseppfolyósított földgáz (LNG) beszállítója volt. bővebben

Az amerikai Energiainformációs Hivatal adatai szerint Japán az általa felhasznált szén csaknem teljes mennyiségét importálja, így India és Kína után a harmadik legnagyobb importőr.

 

“Alternatív beszállítókat kellene találnunk, különben nehézségekbe ütközne a hazai szén biztosítása, ami áramkimaradásokhoz és hasonlókhoz vezethetne. El kell kerülnünk egy ilyen helyzetet” – mondta Hagiuda.

 

Kishida kijelentette, hogy csökkenteni fogja az egyéb orosz energiaforrásoktól, köztük az olajtól való függőséget, és április végéig intézkedéseket dolgoz ki az emelkedő üzemanyag- és egyéb árak kezelésére, hogy megvédje a japán gazdaságot.

“A kormány április végéig átfogó és sürgősségi intézkedéseket fog kidolgozni a megugró olaj- és egyéb árak ellen, hogy sürgősen és rugalmasan reagálhassunk az emberek megélhetésére gyakorolt hatásukra” – mondta Kishida.

Forrás: reuters

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.