Szabályozás

A MEKH nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság dekarbonizációs csomagjáról

NRGreport | 2022.04.19. 13:25

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság új energiaszabályozási csomagjával kapcsolatos kérdésekről. A dekarbonizációs csomag alapvető változásokat hoz az európai és a hazai földgázszektor működésében, valamint meghatározza a hidrogénszektor kialakulásának kereteit, ezért fontos, hogy megismerjük az érintettek álláspontját – mondta Ságvári Pál, a hivatal elnökhelyettese.

Az Európai Bizottság 2021 decemberében publikálta új energiaszabályozási csomagjának tervezetét. A dekarbonizációs csomag összefoglaló nevet viselő anyag célja az, hogy alkalmassá tegye az európai földgázpiacokat és azok szabályozási kereteit az Európai Unió klímapolitikai és dekarbonizációs céljainak támogatására, valamint létrehozza a hidrogénpiacok és infrastruktúrák szabályozási keretrendszerét. – áll a MEKH ügynökségüknek eljutatott közleményében.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Európai Bizottság új energiaszabályozási csomagjával kapcsolatban elmondta, hogy a dekarbonizációs csomag alapvető változásokat hoz az európai és a hazai földgázszektor működésében és befolyásolja a hidrogénszektor kialakulásának kereteit. A MEKH ezért többkörös konzultáció- és egyeztetéssorozatot indított, hogy a szabályozási csomaggal kapcsolatos álláspontját a hazai érintettek és engedélyesek véleményének ismeretében tudja kialakítani és képviselni. Ennek első lépéseként a MEKH 2022. május 13-ig elektronikus kérdőív formájában várja minden érintett fél válaszát a földgáz- és hidrogénszabályozást érintő fontosabb témákban.

A válaszok beérkezését követően a MEKH workshopokat tart a dedikált hidrogéninfrastruktúra és -piac kialakításáról, a megújuló és alacsony karbontartalmú gázoknak a meglévő gázinfrastruktúrához való hozzáféréséről, a dekarbonizációs csomaghoz kapcsolódó fogyasztóvédelmi kérdésekről, valamint a közös keresleti forgatókönyveken alapuló villamosenergia- és földgáz-hálózatfejlesztés kérdéseiről – tette hozzá az elnökhelyettes.

A konzultáció során beérkezett írásos észrevételek és a workshopok során kitárgyalt álláspontok átfogó értékelését a MEKH 2022 őszén tervezi közzé tenni.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.