Mobilitás

Erre figyelj, ha használtan veszel elektromos autót

Nagy Nikoletta | 2022.04.19. 05:00

Mivel az elektromos autók sokkal drágábbak, mint a benzines vagy dízeles társaik, nagyobb az esélye, hogy használtan kerülnek az emberhez. Ezeknél a kocsiknál azonban másra kell figyelni, ha használtan vesszük őket, mint a hagyományos autóknál.

Egyértelmű, hogy a párizsi klímaegyezményben vállalt, az iparosodás előtti szinthez képest maximum 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedés eléréséhez szükség van a közlekedés megreformálására is. Szerencsére már most látszik a változás: egyre többen járnak biciklivel, elektromos rollerrel, és az elektromos autók piaca is fellendülőben. Csakhogy ezek a kocsik viszonylag drágák ahhoz, hogy mindenki újonnan tudja őket venni – ezért sokan választják a használt autós megoldást. Az elektromos kocsiknál azonban vannak olyan szempontok is, amelyeket a hagyományosaknál nem kell figyelembe venni. Az EuroNews összegyűjtötte, mire érdemes figyelni.

Először is: válaszd ki a neked megfelelő kocsit

Banálisnak tűnhet, de fontos döntés, hogy milyen elektromos autóra lesz szükséged. A legnagyobb különbség a hagyományos és az elektromos autók között felhasználói szempontból a hatótáv: nem minden elektromos kocsi fogja tudni megtenni azt a távolságot, amire neked szükséged van. Erre is érdemes gondolni például akkor, ha kiválasztod a számodra megfelelőt. Ha például napi 160 kilométernél kevesebbet utazol, elég lehet egy kisebb kocsi, mint a Renault Zoe. A távolabbra utazók vagy családosok nagyobb járműre is beruházhatnak, ilyenkor a Kia e-Niro például megfelelőbb lehet.

Nézd át a szervizelőzményeket!

Ez egy hagyományos kocsinál is fontos lehet, hiszen rengeteg mindent meg lehet tudni abból, hogy egy adott kocsi hányszor volt szervizelve. Az elektromos járművek nem igényelnek annyi karbantartást, mint a benzines vagy dízelmotoros kocsik, de ettől függetlenül előfordulhat, hogy elromlanak, vagy elhasználódnak. Az ilyet vásárlás előtt jobb tudni.

Kérj állapotjelentést az autó akkumulátoráról!

Az elektromos autó akkumulátora vitathatatlanul a legfontosabb része az egész járműnek. Csakúgy, mint telefonod vagy laptopod akkumulátorának, az elektromos jármű akksijának állapota is számos tényezőtől függhet, beleértve az előző tulajdonos vezetési stílusát is, illetve természetesen azt, hogy milyen gyakran használták. Jelenleg az előrejelzések szerint egy átlagos elektromos autó akkumulátora 10-20 évig bírja, mielőtt ki kell cserélni. Ez nagyon jó hír, mert azt jelenti, hogy még a használt elektromos autókban is egészséges élettartamú akkumulátorok vannak – hiszen a legöregebb ilyen kocsik, például a BMW i3-asok is csupán tíz évesek. Használt elektromos autó vásárlása előtt bármelyik elektromosautó-kereskedéstől kérhetsz jelentést a jármű akkumulátorának állapotáról.

Ellenőrizd le, hogy kicserélték-e valaha a kocsi akkumulátorát

Bár valószínűleg nem erre számítanál, jó hír, ha a kocsi akkumulátorát ki kellett cserélni a közelmúltban – ez ugyanis azt jelenti, hogy újraindul az a bizonyos 10-20 év, amit elvileg az akksinak ki kell bírnia. Ugyanúgy tudsz erről jelentést kérni az eladótól, mint az aktuális akkumulátor adatairól és állapotáról. Érdemes azt is tudni persze, hogy mi volt a csere oka, ebből sok minden kiderül a korábbi tulajdonosról is.

Ellenőrizd a kocsi biztonsági besorolását!

Az akkumulátor mellett az autó biztonsági besorolása egy másik fontos dolog, amit érdemes ellenőrizni használt elektromos jármű vásárlása előtt. Az autó biztonsági besorolásának legegyszerűbb módja az Európai Újautó-értékelési Program (Euro NCAP) segítségével ellenőrizni. Az Euro NCAP egy nonprofit szervezet, amely évente biztonsági értékelést készít minden járműről. Az autókat különböző szempontok szerint csillagokkal értékelik, ezen felül a kocsikat modern biztonsági technológiájuk alapján is minősítik – beleértve azt is, hogy mennyire védik a felnőtteket, a gyermek utasokat és a veszélyeztetett úthasználókat.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.