Mobilitás

Elektromos autók-Napelemes rásegítéssel

Benedek Attila | 2022.04.20. 04:00

A napelemmel borított kísérleti autók képei az 1980-as években sokat szerepeltek a sajtóban. Jövőre jöhet az áttörés: egy viszonylag nagy sorozatban gyártott modell kerül piacra, 28500 eurós áron.

A napfényből elektromos áramot készítő napelem, 1883-as bejegyzésű találmány. Ezt legelőször autóval 1955-ben keresztezték. Ennek a kitalálója William G. Cobb, aki a General Motors-nál dolgozott mérnökként. Az első elektromos autó, amelyet napelem energiája hajtott, egy 15 centi hosszú működő modell volt.

Hív Ausztrália!

A napelemes autó történetében az első komoly megmozdulás, Hans Tholstrupnak köszönhető. Ő hívta életre Ausztráliában a World Solar Challenge elnevezésű viadalt. A táv elég meredek, mert a Darwin és Adalaide távon futnak a tisztán napenergiával hajtott járművek. Ausztrália kelet és nyugati partja közötti távolság 3000 kilométer… Ennek a versengésnek komoly híre lett, ezért nem csak egyetemi kutató csoportok álltak rajthoz, hanem az autógyárak is. Ezért is emlékeznek még sokan a lapos, napelemekkel borított járgányokra. Szerencsére divattá vált a zöld verseny, mert nem csak a távoli földrészen mérték össze tudásukat a csapatok, hanem a világ szinte minden szegletében rendeztek ilyen megmérettetéseket.

Elektromos autó, napelemes rásegítéssel

Az utóbbi évek elektromos autós startup vállalkozásai, úgy látszik meghozták a kedvet ahhoz, hogy az autó+napelem kombinációja ténylegesen megvalósuljon. Az utóbbi években, többen jelentkeztek életképesnek látszó modellekkel. Az egyik az Aptera Motors.

A kaliforniai vállalkozás, a szénszálas műanyag vázzal és háromkerékkel szerelt járművével hívta fel magára a figyelmet. A 25 és 46 ezer dollár közötti vételáru autócska, többféle kapacitású akkumulátorral érhető el. A 3 négyzetméteres napelem, 38 kilométeres hatótávot tud biztosítani. Ha ideálisak a körülmények, akkor ez 60 kilométerre is felmehet.  Nála jóval durvább árakon dolgoznak a hollandok. A Lightyear One modellen, 149 ezer eurós árcédula és 5 négyzetméter napelem található.

Ennek ellentéte a Squad Mobility, amely Smartokhoz hasonló és méretű kétszemélyes az autója. Az 5750 eurós kiskocsi inkább mopedautó, mert 45 km/órás végsebességgel és 20 kilométer körüli hatótávval rendelkezik.

A Sono Motoros színre lép      

A müncheni vállalat munkatársai már 2012 óta dolgoznak a napelem üzletágban. A cégüket 2016-ban indították útjára. A célkeresztben a napelemes technológiát használó, saját gyártású személyautó mellett (Sion), buszok, teherautók napelemekkel történő felszerelése jelenti. Itt járművenként – a fűtés/hűtés kiváltása révén – évente komoly gázolaj mennyiséget és széndioxid kibocsátást lehet megspórolni.

A Sono Motors napelemekkel ellátott személyautója, igen ígéretesnek tűnik. A jelek szerint, nem egy PR csapat által ügyesen menedzselt ígéret halmazzal állunk szemben.

Érdemes komolyan venni őket, mert nagy nevek állnak a márka mögött. Az egyik a finn Valmet Automotive, amely autók bérgyártásával foglalkozik, a megrendelői között anno ott volt a Porsche is. 2023-ban indul náluk a sorozatgyártás.

A Thyssen Group Automotive Body Solutiontól származik a kiskocsi alumínium karosszériája. A Betrandt pedig a széria gyártásra készítette elő a 448 darab apró szolár cellával szerelt járművet. A felvonultatott technika arra képes, hogy hetente 112 kilométeres extra energiát biztosítson az elektromos autónak. A járművet felkészítették arra, hogy más autóknak is adhat energiát (V2V) és a hálózatba is betáplálhat (V2G).

Toyota Prius és társai

A való világba a Toyota Prius-szal csöppenünk vissza. A hibrid autónak anno volt olyan kivitele, hogy az autó tetején elhelyezett napcellák segítették a légkondicionálást és más kényelmi funkciókat. Így csökkentve a fogyasztást. A japán vállalat a nemsokár a kifutó Prius-ból is készített tanulmányt, ahol még jobban kiaknázzák a területben lévő lehetőségeket.

Az Aston Martin gyári versenyautóit készítő Prodrive, egy versenyautót szerelt fel napelemmel. Az autó elektromos rendszerétől függetlenül működő megoldás, a légkondicionálót táplálta.

A Toyota nincs egyedül, ugyanis a Hyundai-Kia csoport is nekiállt a napcellát a tetőbe integrálni. Ez is reménytelivé teszi a jövőt.

 

Fotók forrása: Aptera Motors, Hyundai, Sono Motors, Toyota

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.