Fenntarthatóság

Street art-tal a tisztább levegőért?

NRGreport | 2022.04.20. 11:35

A Polaroid Eyewear a 2022-es tavaszi-nyári Beautify Budapest kampányában közös street art alkotás létrehozására invitálja az embereket. A falfestmény, melyre még a játékos szelfizők arca is felkerülhet Airlite® festékkel készült, így az esztétikai élményen túl tisztább levegőt biztosít a városban.

Idén korán beköszöntött a nyári hangulat a belvárosban, ugyanis a Polaroid Eyewear megbízásából a hetedik kerületi Akácfa utca 27. szám alatti tűzfalon egy vibráló falfestmény jelenik meg. A street art alkotás a budapestiek hétköznapjaiból inspirálódott, és a város pezsgését, a nyár összetéveszthetetlen hangulatát megidézve jeleníti meg, illetve gondolja újra Budapest tipikus tereit és jeleneteit.

A festmény kivitelezésében is különleges, hiszen speciális, a szén-dioxidot magába szívó Airlite® festékkel készült, így a festék képes semlegesíteni a káros kemikáliákat és a különböző szennyező anyagokat, ezzel biztosítva tisztább levegőt a belvárosban.

Ez különösen fontos, hiszen napjainkban a légszennyezés a világ egyik legnagyobb környezeti-egészségügyi veszélyének számít. Ezt alátámasztja a WHO napokban megjelent jelentése is, melyben arra figyelmeztet, hogy   a világ népességének 99 százaléka olyan levegőt lélegez be, amely meghaladja a levegőminőség alsó határait, és gyakran tele van olyan részecskékkel, amelyek behatolhatnak a tüdőbe, a vénákba és az artériákba, és betegségeket okozhatnak.

A jó hír azonban az, hogy egyre nagyobb figyelem irányul arra, hogy cselekedni kell és egyre több innováció születik e téren.

A festmény 100 m² felületének levegőtisztító hatása felérhet akár egy 100 m² felületű erdőével is. Az egyedi eljárással készült festéket a napfény és a nedvesség aktiválja, és légtisztító hatása mellett képes fertőtleníteni is a felületet a baktériumoktól anélkül, hogy ez különösebb plusz terhet róna a környezetre.

Emellett az Airlite, ha az épületek falain alkalmazzák, az épületek belső tereit is képes hűvösebbé tenni, mivel magas napfényvisszaverő képességgel rendelkezik, így az épületek külső felületeire felvive visszaveri a napfény hőkomponensét. Akár 29%-kal csökkentheti a hűtési energiafogyasztást és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást.

A festéket Olaszországban fejlesztették és először 2007-ben tesztelték a Traforo Umberto I alagútban Rómában. Miután az alagutat megtisztították a szennyeződésektől, a szennyezőanyag-semlegesítő festékkel vonták be. Egy hónappal a felújítás után a nitrogén-oxidok szintje 20%-kal csökkent az alagút közepén. A festéket azóta világszerte nagy népszerűségnek örvend, egészen Mexikóig eljutott a híre.

Képek forrása: Polaroid

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.