Vállalatok

Új környezetvédelmi programot indít a francia légitársaság

NRGreport | 2022.04.21. 08:00

Az Air France elindított egy új, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó programot, mellyel a 2019-es szinthez képest egy utaskilométerre vetítve 30 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást kíván elérni 2030-ra.

A légi közlekedés a jelenlegi globális CO₂-kibocsátás 2-3 százalékát adja. Így a légi közlekedésre a környezeti hatás szempontjából egyre nagyobb nyomás nehezedik. A Párizsi Klímaegyezménybe foglalt célok elérése érdekében, ahhoz, hogy a globális felmelegedést 2 Celsius-fok alatt tartsák, a légiközlekedésnek mihamarabb gyorsítania kell a környezetvédelmi lépéseit.

Ezzel párhuzamban a francia légitársaság új CO2-kibocsátás-csökkentési stratégiát indított „Air France ACT” néven.

A vállalat új stratégiájának legfőbb pillére az Air France üzemelése során közvetlenül és közvetve kibocsátott emisszió csökkentése, illetve a szén-dioxid megkötését célzó projektek támogatása

Az új program a 2019-es szinthez képest egy utaskilométerre vetítve 30 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást kíván elérni 2030-ra. Ez az Air France teljes kibocsátását tekintve 12 százalékos csökkenésnek felel meg.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a vállalat öt központi lépést fogalmazott meg:

  1. Flottamodernizáció, olyan új, üzemanyag-takarékosabb repülőgép modellekkel, mint az A320, A220, Airbus A350, melyek 25 százalékkal alacsonyabb emisszió mellett üzemeltethetők a korábbi típusokhoz képest, és zajkibocsátásuk is lényegesen alacsonyabb. A tervek szerint 2030-ra ezek a repülőgépek teszik majd ki a társaság flottájának 70 százalékát a mostani 7 százalék helyett, ennek érdekében 2025-ig évente 1 milliárd eurót költ erre a vállalat.
  2. A fenntartható kerozin (SAF) széleskörű használata, amely teljes életciklusra vetítve akár 80 százalékkal is képes csökkenteni a kibocsátást. A francia törvényelőírásokat követve 2022 év eleje óta az Air France minden Franciaországból induló járatán egy százalékkal egyenértékű fenntartható üzemanyagot használ. A vállalat célja, hogy 2030-ra legalább 10 százalék SAF-t használjon minden járatán, 2050-re pedig 63 százalékot.
  3. Környezettudatos repülés: az új program szerint földi gurulás közben lehetőség szerint csak az egyik hajtóművet használják, a légi útvonalak a mesterséges intelligencia segítségével optimalizálják, a légiforgalmi irányítással együttműködve pedig folyamatos süllyedést alkalmaznak a pilóták a célrepülőtér megközelítése során. Ezekkel éves szinten 2-3 százalékkal csökkenthető az emisszió.
  4. Környezetbarátabb fedélzeti kínálat: az Air France járatainak fedélzetén és a prémium várókban elsősorban a helyi, szezonális termékek felhasználásával készülnek az ételek. A társaság az ételhulladék minimalizálása érdekében az üzleti osztályú utasoknak lehetővé teszi a korai ételválasztást, az egyszer használatos műanyag eszközök 90 százalékát még az év vége előtt kivezeti a vállalat.
  5. Intermodális csomópontok létrehozása, végül, de nem utolsó sorban a légitársaság kombinált utazási módot ajánl utasainak, hogy rövidebb utak esetén az alacsonyabb kibocsátású szállítási módok közül is választhassanak. Ennek érdekében a francia állami vasúttal (SNCF) szorosabb együttműködés várható.

Emellett az Air France az üzemelésre vonatkozóan, 2050-re a nettó nulla kibocsátás elérését tervezi, melyet, az ügynökségünknek eljutatott közleménybe foglaltak szerint a jelenlegi emisszió drasztikus csökkentésével, valamint karbonmegkötő projektek támogatásával valósítana meg. A légitársaság az eddig közölt információk alapján  jelenleg is dolgozik a pontos terveken, amelynek során figyelembe veszik a forgalom várható bővülését is.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.