Fenntarthatóság

A fémek újrahasznosítása lehet a kulcs az EU zöldítéséhez

NRGreport | 2022.04.26. 08:00

Egy a napokban közzétett tanulmány szerint az Európai Unió valószínűleg súlyos hiányt szenved majd a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez szükséges lítium, ritkaföldfémek és más fémek terén, de az újrahasznosítás 2040-től segíthet a hiány pótlásában.

A Fémgyártók Európai Szövetsége (Eurometaux) megbízásából készült tanulmány szerint a kérdés  a közelmúltban még kritikusabbá vált, mivel az EU arra törekedik, hogy energia tekintetében kevésbé függjön Oroszországtól. – számolt be a hírről az Euronews és a Reuters.

„A globális energetikai átállás gyorsabban halad, mint a bányaprojektek, ahol a réz, a kobalt, a lítium, a nikkel és a ritkaföldfémek esetében mind fennáll a veszélye annak, hogy 2035-ig egy rendkívül jelentős keresletnövekedés áll be ” – olvasható a belga KU Leuven Egyetem által készített tanulmányban.

Az EU azon vállalásának megvalósításához, hogy 2050-re nullára csökkentse az üvegházhatású gázok nettó kibocsátását, nagy mennyiségű fémre és ásványi anyagra lesz szükség.

A tanulmány szerint az uniónak 2050-re 35-ször több lítiumra és 7-26-szor több ritkaföldfémre lesz szüksége, amelyeket az elektromos járművek akkumulátoraiban és motorjaiban használnak majd.

„Európának sürgősen el kell döntenie, hogyan fogja áthidalni az elsődleges fémek tekintetében fenyegető ellátási hiányt” – mondta Liesbet Gregoir, a tanulmány vezető szerzője.

A tanulmány alapján a szénalapú kínai és indonéziai fémtermelés fogja uralni az elemfémek és ritkaföldfémek globális finomítási kapacitásának növekedését, míg Európa az alumínium, a nikkel és a réz tekintetében Oroszországra is támaszkodni fog.

Az újrahasznosítás segíteni fog a hiány enyhítésében, de csak 2040-től, amikor már elegendő anyag áll rendelkezésre a leselejtezett járművekből és más berendezésekből, például szélturbinákból – áll a tanulmányban.

A tanulmány arra is kitér, hogy 2050-re Európa tiszta energiával kapcsolatos fémszükségletének 40-75%-át újrahasznosítással lehetne fedezni, ha Európa most jelentős beruházásokat eszközölne, és megszüntetné a szűk keresztmetszeteket.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.