Mobilitás

E-roller – Az energiatakarékosság új módja?

Benedek Attila | 2022.04.26. 04:00

A villanyroller, a nagyvárosokban az egyik legnépszerűbb közlekedési eszközzé vált. A gyorsasága mellett, a benzin számlát is csökkentheti.

Szinte mindenkinek feltűnt, hogy az utóbbi években jelentősen megnövekedett a rollerek száma. Főleg az elektromos meghajtásúaké. Ha valaki a fővárosban lakik, akkor megeshet, hogy szó szerint belebotlik a járda közepén leállított vagy fekvő villanyrollerbe.

Az elektromos roller trendi dologgá vált, és ha egy kicsit jobban megszemléljük, akkor a mindennapok közlekedési költségeit is lehet vele csökkenteni. Azaz, kevesebb energiát használva lehet helyet változtatni, így téve zöldebbé a világot.

Bérlés vagy saját e-roller?

Ha valaki fővárosi és villanyrollerben gondolkodik, akkor a legelső kérdés, hogy a bérlés vagy saját tulajdonú masina a jobb megoldás. A külföldi turistáknak abszolút megéri a fővárosi bér rollerezés.

A városlakóknak „egyszerűbb” a saját e-roller felé menni, mert – a díjakat ismerve – könnyen kiszámolható, hogy mi az a heti, havi használat, amikortól már érdemesebb a sajátba beruházni.

Érdekes trend, hogy a munkahelyeken a dolgozók megtartása érdekében, nem csak autót lízingelhet a munkaadó, hanem e-rollert is. Ugyanis a mikromobilitási megoldások egyre jobban terjednek.

Hátrányok

A vételár az egyik fő hátrány. A belépő szintet a 60-70 ezer forint körüli villanyrollerek képviselik, innen csak fentebb lehet menni. A csúcson a jól hangzó márkanévvel ellátott darabok találhatók, ahol már több százezer forintot is el lehet költeni egy villanyrollerre.

Szintén a hátrányok közé tartozik, hogy csapadékos időjárási körülmények között, vagy nagyobb hidegben problémás használatuk, akár a kerékpároknak.

Ezenkívül hosszabb távon pl. 5-10 km fölött, már nem annyira kényelmes a rolleren ácsorogni. A rollerezéshez használt sisakot magunkkal kell vinni, akár az összecsukott rollert. Ez leginkább a gyengébb fizikummal rendelkezőknek hátrány és azoknak, akik testesebb e-rollert használnak.

Időnként gondoskodni kell a roller biztonságos lezárásáról, ami szintén hátrány. A 25 km/órás végsebesség, a kis kerekek és a hazai úthálózat hármasában, néhányan komoly baleseti veszélyforrást látnak. Erre a megoldást a gyakorlás és a bukósisak viselése jelenti. A gyakorlás alatt, a vészfékezés és a gyors irányváltások veszélytelen környezetben történő begyakorlását értjük. Hasonló elven működik a vezetéstechnikai központokban az autósok és a motorosok továbbképzése is.

Előnyök

A környezetvédelem oldaláról csak úgy ömlenek a pozitívumok. A villanyrollert ügyesen kombinálva az autó használattal, sok időt, és üzemanyagot lehet megtakarítani. A nyerő megközelítés, hogy az autót a P+R parkolóban vagy a célállomástól kicsit távolabb teszik le. A célhoz vezető utolsó kilométereket, száz métereket pedig két keréken gördülve teljesítik.

Így kevesebb az idegeskedés a parkolás miatt és lehet haladni, főleg belvárosi környezetben miközben az energia fogyasztás minimális. Ugyanez a verzió működik a tömegközlekedés és a roller kombinálásával is.

A látszat ellenére, az e-roller használata igényel izommozgást. A kormányzáshoz és a rolleren álláshoz szükséges némi fizikai erő. Ezért kijelenthetjük, hogy a roller használata biztosít egy minimális fizikai mozgást.

A mai fenntarthatóságtól, környezetvédelemtől átitatott világunkban azt kimondani, hogy: „Zéró kibocsátással érkeztem a munkahelyemre” bizonyos körökben félistennek járó tiszteletet ad. A munkahelyen és otthon is lehet tölteni a villanyrollert. Ha napelemek találhatók a tetőn, akkor pedig teljes a boldogság.

Az összecsukhatóság miatt, viszonylag könnyű a szállítása autóban és a tömegközlekedési eszközökön. Az e-rollerrel biztonságos a közlekedés a kerékpárutakon. A 25 km/órás végsebesség haladóssá teszi a közlekedést, miközben nincs izzadás. Ezen a téren jobb a hagyományos kerékpárnál.

Ha valaki méri és vezeti az autójának a fogyasztását, akkor ki tudja számolni, hogy a közlekedési szokásainak a megváltoztatásával, mennyit pénzt spórol meg. Azaz láthatóvá válik, hogy mikor térül meg az e-roller ára.

Kép forrása: Navmatic, Link, Spin

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.