Mobilitás

Egyelőre nem tud úrrá lenni a KLM a sztrájkon

NRGreport | 2022.04.26. 05:22

A KLM földi személyzetének szombati sztrájkja teljesen megzavarta a járatok menetrendjét és azóta is káosz van az amszterdami repülőtéren, ami további késést és járattörlést eredményezett. Egyelőre több száz csomag maradt a repülőtéren, a KLM állítja, hogy keményen dolgozik a lemaradás pótlásán.

A KLM mintegy 150 alkalmazottja tartott szombaton sztrájkot, innen indult a káosz a Schipholon. Mintegy 90 járatot töröltek, mert a rakományt és a poggyászokat nem pakolták fel a gépekre. A munkabeszüntetés hatalmas sorokat okozott. A kialakult tömeg miatt a légitársaság egy ponton arra kérte az utazókat, hogy inkább már ne is jöjjenek ki a repülőtérre. A Schipholba vezető A4-es autópálya be- és kijáratait lezárták egy időre.

Azóta több KLM gépet is át kellett irányítani a rotterdami és a groningeni repülőtérre a Schiphol kapacitásproblémái és a kialakult zsúfoltság miatt. Ezeknek a gépeknek valamikor vissza is kell majd repülniük Amszterdamba, ez a kavarodás újabb késéseket is okozott.

A szakszervezetek a holland légitársaságot okolták a sztrájkért és az ebből eredő káoszért. A földi személyzet ugyanis már egy ideje munkaerőhiánnyal küzd, ami a munkaterhelésre is kihat, s amikor a KLM arról tájékoztatta a személyzetet, hogy munkájuk egy részét kiszervezik egy konkurens kiszolgáló céghez, ez olaj volt a tűzremondták el a szakszervezetek.

A KLM vezetősége várhatóan a héten tárgyal a szakszervezetekkel. Ha a szakszervezetek és a légitársaság nem tudnak megegyezni, elkerülhetetlennek tűnnek az újabb akciók.

A légitársaságnak „valami jóval” kell előállnia, ha el akarja kerülni a hétvégéhez hasonló problémákat – nyilatkozta David van de Geer, a dolgozók jogaiért küzdő FNV vezetője.

A KLM nem volt aláírója annak a kollektív munkaszerződésnek, amelyet hat másik schipholi légiutas-kiszolgáló is szignózott. A kollektív szerződés szerint a személyzetnek legalább 14 eurót kell kapnia óránként. A KLM 11,80 eurót fizet óránként. Bár Van der Geer hozzátette, hogy a KLM-nél általában jobbak a foglalkoztatási feltételek, mint a többi kezelőtársaságnál, a KLM dolgozói juttatásokat és nyugdíj-felhalmozást kapnak, „de a KLM-nek vigyáznia kell”.

A válság miatt már két éve befagyasztva vannak a fizetések. A növekvő inflációval egyre nehezebb az alacsonyabb bérekkel rendelkezők számára a megélhetés, ez nehéz helyzetbe hozza a KLM-et. Egyrészt csökkentenie kell a költségeket, másrészt viszont beruházásokra van szükség a fenntartáshoz.

Forrás: nltimes.nl

Fotó: KLM

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.