Szabályozás

Mégis lehet rubellel fizetni orosz gázért a német Uniper szerint

NRGreport | 2022.04.26. 03:41

Németország fő orosz gázimportőre, az Uniper hétfőn azt nyilatkozta, hogy a jövőbeni szállításokért az Európai Unió szankcióinak megsértése nélkül is lehetséges rubelben fizetni egy új értelmezés szerint.

Oroszország rubelben történő gázfizetési igénye komoly fejfájást okozott az európai fogyasztóknak, főként a kérés ködösjellege és az Oroszországgal szembeni hatályos uniós szankciók megsértésének lehetősége miatt.

Egy e tárgyban született első, ám még nem kötelező érvényű értékelés alapján továbbra is megvalósíthatónak tartjuk a szabályszerű jövőbeni fizetési folyamatot” – áll az Uniper Reutersnek e-mailben küldött közleményében.

A düsseldorfi székhelyű Uniper elmondta, hogy a német közműszolgáltató számára alapvető fontosságú, hogy a szankciós törvényeknek megfelelően járjon el, és hogy szoros kapcsolatban áll a német kormánnyal az ügyben, de további részleteket nem közölt.

Az Európai Bizottság még pénteken jelentette be, hogy az uniós vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy a szankciók megsértése nélkül megkerüljék Oroszország rubelfizetési követelését: ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára.

Moszkva figyelmeztette Európát, hogy a gázszállítások leállítását kockáztatja, ha nem fizet rubelben. Márciusban rendeletet adott ki, amelyben azt javasolta, hogy az energiavásárlók nyissanak számlát a Gazprombanknál, hogy euróban vagy dollárban teljesíthessék a kifizetéseket, amelyeket aztán rubelre váltanának át.

A Bizottság szerint a vállalatoknak továbbra is a Gazprommal kötött szerződéseikben – amelyek 97%-a euróban vagy dollárban szól – meghatározott pénznemben kellene fizetniük.

Az Uniper a múlt hónapban közölte, hogy nem hajt végre új beruházásokat Oroszországban, és nem köt új hosszú távú földgázszállítási szerződéseket sem, de a meglévő szerződéseket továbbra is teljesíti.

Amúgy pedig pont egy német vállalat volt az, akinek a Gazprom 2019-ben rubelben is értékesített már. A Gazprom ugyanis valóban hagyományosan dollárban és euróban árulja a gázt Európa-szerte, ám három évvel ezelőtt először zártak tranzakciót rubelben az elektronikus kereskedelmi platformjukon: a mintegy 80 millió köbméternyi gáz a német NCG (NetConnect Germany) hub-ba érkezett meg 2019 novemberében.

fotó: Uniper

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.