Trading

A bolgárok fizettek, mégsem kapnak orosz gázt

NRGreport | 2022.04.27. 10:05

Oroszország teljesen leállítja Lengyelország után Bulgária gázszállítását is, miután a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a szállításokért.

Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter arra kéri az EU-t, hogy az országok ne engedjenek az orosz fél rubelben megszabott fizetési követelésének.

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, hogy a Magyarországra irányuló un. tranzit földgázszállítást ezt nem érinti: hazánk felé a szállítás jelenleg is a szerződés és az ütemterv szerint, zavartalanul zajlik.

A bolgár minisztérium közölte, hogy az állami gázszolgáltatókkal együtt már dolgoznak a földgázellátás alternatív megoldásán. Hangsúlyozták, hogy egyelőre nincs szükség a fogyasztás korlátozására – annak ellenére, hogy az ellátásuk alapvetően Gazprom-importra alapul.

A Bulgargaz szerint a kért új fizetési elvárás, miszerint a Gazprom Export rubelben kéri el a gáz árát, sérti az érvényben lévő szerződést.

Frissítés:

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. rendszerén a jelenlegi adatok szerint folyamatos a földgázimport, jelenleg négy határponton (szerb, horvát, osztrák, szlovák) érkezik földgáz Magyarországra.
A Gazprom Export tegnapi döntése, mely szerint Bulgáriába nem szállítanak földgázt, a bolgár rendeltetésre szállított gázt érinti, a Bulgárián keresztül, más rendeltetésre szállított gázt nem.
Bulgárián és Szerbián át Magyarországra a gáz az intézkedés bevezetése után is a rendszerhasználók nominálásának megfelelő mennyiségben érkezik és információnk szerint a Bulgárián keresztül teljesített tranzit szállítások más országok (Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia) felé is zavartalanul folynak.” – tájékoztatott a nap folyamán az FGSZ.

fotó: fgsz

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.