Vállalatok

Készül a MOL a közgyűlésre

NRGreport | 2022.04.27. 03:00

2022. április 28-án, azaz holnap 10 órakor tartja a MOL az Éves Rendes Közgyűlését, két év COVID időszak után ismét személyes részvétellel. A rendezvény helyszíne a korábban már megszokott Budapest Music Center lesz.

Az idei közgyűlésen a részvényesek többek között a fizetendő osztalékról döntenek. Jó hír ezügyben a részvényeseknek, hogy idén rekordosztalékra számíthatnak a MOL pakettel rendelkezők. A társaság hirdetménye szerint a 2021-es eredmények, jövőbeli befektetési tervek, illetve piaci környezet értékelése alapján az Igazgatóság a tavalyi 95 forintról mintegy 100 forintra emelné az egy részvényre jutó alap osztalék mértékét, folytatva a korábbi évek fokozatosan növekvő osztalékfizetési gyakorlatát.

A koronavírus megjelenését követően a MOL 2020-ban nem javasolta osztalék kifizetését. Mivel a MOL rekord magas EBITDA-t és szabad cash flow-t termelt 2021-ben, az Igazgatóság további, mintegy 200 Ft körüli rendkívüli osztalékot is javasol még részvényenként. Így az alap- és rendkívüli javasolt osztalék összesen körülbelül 300 forint részvényenkénti osztalékot jelent, ami pedig mintegy 241,9 milliárd forint kifizetést eredményez.

Napirendi pont lesz még a véleménynyilvánító szavazás a vállalat Javadalmazási jelentéséről és módosított Javadalmazási politikájáról. A vonatkozó uniós jogszabály idén már előírja, hogy a transzparencia jegyében a nyílt részvénytársaságok hozzák nyilvánosságra a felsővezetői javadalmazásokat Magyarországon is. A MOL a jogszabályoknak megfelelően a 2021-es üzleti évben kezdte el alkalmazni javadalmazási politikáját. Az ehhez kapcsolódó Javadalmazási Jelentés ennek mentén mutatja be igazgatókra vonatkozó alkalmazását a 2021-es pénzügyi évre vonatkozóan, melyről az idei Éves Rendes Közgyűlés véleménynyilvánító szavazást tarthat.

Az EU-s direktíva most már minden hazai nyilvánosan működő részvénytársaságtól elvárja részletes Javadalmazási Jelentés kiadását, ennek megfelelően járt el a Telekom, a Richter, Rába, vagy az Appeninn és az Opus Global is. (Az OTP-re – a cégcsoport hitelintézeti mivolta miatt – nem vonatkozik ilyen formában az előírás.) A Javadalmazási Jelentés az igazgatók számára éves alapbér, béren kívüli juttatás, rövid- és hosszútávú ösztönzők, illetve különböző tiszteletdíjak és részvényprogramok formájában kifizetett teljeskörű javadalmazási csomagot mutatja be.

Lejár továbbá az igazgatóság részére, saját részvények megszerzésére megszavazott tavalyi felhatalmazás érvényessége 2022. október végével. Így a MOL Igazgatósága most új felhatalmazást kér a közgyűléstől saját részvény megszerzésére a közgyűlés időpontjától a 2023. október végéig tartó időszakra.

Íme a közgyűlés napirendi pontjai részletesen is, amelyet 2022.március 28-án hirdetett meg a vállalat.

 1. A 2021-es üzleti év lezárása:
  • Az Igazgatóság jelentése a 2021. évi üzleti tevékenységről, az Európai Unió által elfogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok („IFRS”) alapján elkészített 2021. évi anyavállalati és konszolidált beszámolóknak és az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslatnak az előterjesztése;
  • A könyvvizsgáló jelentései az Igazgatóság által előterjesztett, IFRS alapján elkészített 2021. évi anyavállalati és konszolidált beszámolókról;
  • A Felügyelő Bizottság jelentése a 2021. évi beszámolókról és az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslatról, valamint az éves rendes közgyűlés elé kerülő igazgatósági előterjesztésekre vonatkozó álláspontjáról;
  • Döntés a Társaság IFRS alapján elkészített 2021. évi anyavállalati és konszolidált beszámolóinak elfogadásáról;
  • Döntés az adózott eredmény felhasználásáról, az osztalék mértékéről;
  • A felelős társaságirányítási jelentés elfogadása.
 2. Az Igazgatóság, illetve tagjai részére – az Alapszabály 12.12. pontja szerint – adható felmentvény megadása.
 3. Az Igazgatóság – Ptk. 3:223. § (4) bekezdése szerinti – tájékoztatója a 2021. évi rendes közgyűlést követően szerzett saját részvényekről. Az Igazgatóság – Ptk. 3:223. § (1) bekezdése szerinti – felhatalmazása saját részvény megszerzésére.
 4. Igazgatósági tag választás.
 5. Felügyelő bizottsági és Audit bizottsági tag választás.
 6. Véleménynyilvánító szavazás a Társaság – a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről és egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2019. évi LXVII. törvény szerinti – javadalmazási jelentéséről.
 7. Véleménynyilvánító szavazás a Társaság – a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről és egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2019. évi LXVII. törvény szerinti – módosított javadalmazási politikájáról.

Amennyiben a közgyűlés a meghirdetett időpontban nem határozatképes, az Igazgatóság a megismételt közgyűlést azonos napirenddel azonos napon (2022. április 28.) 11 órakor tartja meg a helyszínen, ahol már a megjelent részvényesek számára való tekintet nélkül is határozatképes lesz – áll a vállalat hirdetményében.

A közgyűlésen a részvényesek, a részvényesek meghatalmazott képviselői, valamint a részvételre feljogosított személyek vesznek részt. A közgyűlésen részt venni szándékozó részvényes, illetve részvényesi meghatalmazott nevét a részvénykönyv vezetője, a KELER Zrt. 2022. április 26. napján jegyezte be a részvénykönyvbe, melyet az Igazgatóság utasítására aznap, április 26-án le is zárt.

fotó: MOL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.