Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Mi történik a régi gyárüzemekkel, ha megújuló energiára váltunk?

NRGreport | 2022.04.29. 04:00

A kaliforniai Oxnard városában élők korábban a földgázüzemek működésével járó problémákkal küzdöttek, most viszont, hogy a gyárak üzemeltetői lassan bezárják ezeket a létesítményeket, és a városok vezetői anyagi erőforrás hiányában nem tudják lebontani őket, a városlakók új küzdelmek elé néznek, ahogy arra az Al Jazeera cikke is rámutat.

A színes bőrű, alacsonyabb gazdasági osztályt képviselő közösségek mindig is nagyobb arányban viselték a fosszilis tüzelőanyag-termelés okozta terheket, a légszennyezés és az ipari létesítmények közelsége elsősorban őket érintette. Miközben Kalifornia állam arra törekszik, hogy 2045-re a villamosenergia-szükségletének 100 százalékát megújuló energiára cserélje, senki sem tudja biztosan, mi fog történni az államban található 217 régi földgázerőművel. A sors iróniája, hogy ugyanazoknak, akiknek néhány éve még az üzemeltetésből fakadó gondokkal kellett megküzdeniük, most a régi üzemek lebontásának és a környék megfelelő megtisztításának terheit kell magukra vállalniuk.

Oxnard, amely Los Angelestől mintegy 100 km-re északnyugatra, Kalifornia központi partvidékén található, egy az érintett városok közül. A nagyrészt munkásosztálybeli latin-amerikai közösségnek otthont adó város  egyébként érintetlen tengerpartjára számos ipari létesítményt építettek. Némelyik most üresen áll, és kérdéses, hogy mi lesz a partszakasz jövője és ki fogja állni a terület megtisztításának jelentős költségeit.

Igazságszolgáltatás a környezetnek

2018-ban, miután a helyi csoportok – például a Central Coast Alliance United for a Sustainable Economy (CAUSE) – évekig jártak közben a környezeti igazságosság és a megújulóenergia-alternatívák ügyében, Oxnard elutasította egy energiaipari vállalat kísérletét, hogy egy újabb földgázüzemet építsen a partján.

„Ez Kalifornia partvidékének egy olyan része, amely kevésbé van szem előtt, és ahol nagyszámú színes bőrű munkásközösség él” – mondta Lucas Zucker, a CAUSE politikai és kommunikációs igazgatója az Al Jazeerának. „Nem véletlen, hogy ezek az iparosodott partszakaszok olyan közösségek közelében jöttek létre, mint Oxnard. De ahogy az állam átáll a megújuló energiaforrásokra, mi történik ezzel a régi fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrával?”

Azoknak, akiknek a fosszilis tüzelőanyagok nélküli jövő és a régi ipari területek megtisztításának finanszírozásával kapcsolatos kényes dilemmák között kell egyensúlyt találni, nincs könnyű dolguk.

2020-ban Alexander Nguyen, Oxnard polgármestere segített közvetíteni egy megállapodást a GenOn energiavállalattal, amely 2023-ig meghosszabbította az Ormond Beach-i földgázerőmű élettartamát, cserébe azért, hogy a nyereség egy része – 25 millió dollár – egy tisztításra szánt alapba kerüljön.

„Az emberek gyakran megkérdezik, hogy mit fogunk tenni, ha a 25 millió dollár nem elég a terület lebontására, és én mindig ugyanazt a választ adom: még mindig 25 millió dollárral előrébb leszünk, mint anélkül lennénk.” – mondta Nguyen az Al Jazeerának nyilatkozva.

A GenOn nem válaszolt az Al Jazeera megkeresésére az Oxnarddal kötött, az ormondi erőmű élettartamának meghosszabbításáról szóló megállapodással kapcsolatban.

Nemkívánatos „emlékművek”

Nguyen rámutat az általa „a 20. század emlékműveinek” nevezett, Kaliforniában szétszórtan található gázerőművek problémájára: ezek olyan gázerőművek, ahol az egykor őket üzemeltető vállalatok egyik napról a másikra felhagytak a termeléssel, jellemzően olyan városokban, mint Morro Bay, akik nem engedhetik meg maguknak a lebontásuk megfizethetetlen költségeit.

„Kaliforniában egy üzem bezárásra igen, de lebontásra nem kényszeríthető. Így máshol sok erőművet már bezártak, és most csak állnak ott, rozsdásodnak és a mérgező anyagok a talajba szivárognak” – mondta Nguyen. „Nem akartam, hogy ez Oxnardban is megtörténjen.”

A probléma univerzális, és egyre sürgetőbb, ahogy a földgáz nemzetközi helyzete, és az erőforrások pótlása egyre sürgetőbb kérdéssé válik. Bár a MEKH szerint a következő két évtizedre még biztos a földgáztüzelésű erőművek helyzete, nagy nyomást helyeznek a vállalatokra a klímaoptimalizási irányelvekkel.

Még ha az ilyen helyszínek jövője kérdéses is, az oxnardiak továbbra is bizakodóak azzal kapcsolatban, hogy mi vár közösségükre, és büszkén beszélnek a városról, amelyet otthonuknak hívnak.

„Szeretjük a közösségünket. Amikor belekeveredtünk ezekbe a kérdésekbe, annyi különböző kulturális és osztályháttérrel rendelkező emberrel találkoztunk. Ez egy sokszínű közösség, és ezt szeretjük benne.” – mondta Shirley Godwin, helyi lakos, aktivista.

A földgáztelepek jövője nemcsak Kaliforniában, de az egész világon kérdéses, ahogy a gazdasági kitettséget szeretnénk enyhíteni, így alternatívákon a világ minden táján érdemes gondolkodni.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.