Vállalatok

Megugrottak az olajipari óriások üzleti eredményei a magas olaj- és gázáraknak köszönhetően

NRGreport | 2022.04.30. 11:09

Ahogy az olaj- és gázárak megemelkedtek a rekordmagas infláció és az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktus közepette, úgy ugrottak meg az ExxonMobil és a Chevron eladásai 2022 első negyedévében. Az amerikai nyersolaj hordónként 76 dollárról közel 130 dollárra emelkedett.

Az Exxon 5,48 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,28 dolláros nettó nyereségről számolt be az első negyedévben, megduplázva nyereségét a tavalyi év azonos negyedévéhez képest. Az azonosított tételek nélküli nettó nyereség 6 milliárd dollárral, 8,8 milliárd dollárra, azaz részvényenként 2,07 dollárra nőtt az előző évhez képest, miután korrigálták a vállalat oroszországi Szahalin-1 üzemének megszüntetésével kapcsolatos 3,4 milliárd dollár adózás utáni költséget.

Az Exxon teljes bevétele a negyedévben 90,5 milliárd dollár volt, ami jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti azonos időszak 59,15 dolláros bevételét.

A részvényesek mégsem boldogok. Mindkét vállalat részvényei csökkentek a nap folyamán, a Chevron 3%-ot, míg az Exxon 2,6%-ot esett a Wall Street amúgyis lefelé néző napján. Az Exxon azzal magyarázta, hogy szerényebb az eredmény, hogy bár volt erősebb árrésjavulás, ugyanakkor és a tényleges növekedést ellensúlyozták az időjárási és időzítés okozta hatások.

Az átmeneti hatások megszűnésével a március már erős, pozitív lendületet ad nekünk a második negyedévre” – tette hozzá bizakodva Darren Woods, az ExxonMobil vezérigazgatója.

Az Exxon kitermelése napi 3,7 millió hordó kőolaj-egyenértékre csökkent, ami 4%-os visszaesés a 2021-es negyedik negyedévhez képest az időjárás okozta nem tervezett leállások, a tervezett karbantartások és az elidegenítések miatt. A Permian-medencében a termelés a negyedév végére napi 560 000 hordóra nőtt, és a vállalat közölte, hogy 2022-ben a tavalyihoz képest 25%-kal nagyobb termelést tervez.

A Chevron 6,3 milliárd dolláros, részvényenként 3,22 dolláros eredményről számolt be, ami több mint négyszerese a tavalyi év azonos időszakának.

A kiigazított alapon a nyereség 6,5 milliárd dollár, azaz részvényenként 3,36 dollár volt. A teljes értékesítési és egyéb működési bevétel 2022 első negyedévében 54,37 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 32 milliárd dollárral.

A Chevron kiveszi a részét a hazai kínálat növeléséből, mivel az amerikai olaj- és gáztermelés 10 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest” – hangsúlyozta Mike Wirth, a Chevron vezérigazgatója.

A Chevron világméretű nettó olajegyenérték-termelése az első negyedévben 3,06 millió hordó volt naponta. A Permian-medencei nem hagyományos termelés napi 692 000 hordó olajegyenértékre nőtt az első negyedévben, és a vállalat napi 700 000-750 000 hordóra emelte 2022-es előrejelzését, ami több mint 15%-os növekedést jelent 2021-hez képest.

Az olaj ára folyamatosan emelkedett az első negyedév során, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, s így az Oroszországtól nagymértékben függő európai országok -és más ország is- alternatív üzemanyagforrások után kezdtek el érdeklődni. Az amerikai irányadó nyersolaj hordónkénti ára 76 dollárról közel 130 dollárra emelkedett, mielőtt a negyedévet 100 dolláron zárta volna, és az autósok egyre drágább benzint tankolhattak az Egyesült Államokban.

 

fotó: ExxonMobil

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.