Rezsi

Ezek a napelemek éjszaka is termelnek áramot

Nagy Nikoletta | 2022.05.02. 11:19

Annyi energiát képesek éjszaka is kibocsátani, hogy az feltöltsön egy telefont – bár a világot a technológia jelenlegi állapota nem fogja megmenteni, nagyon jó kiindulási pont lehet magasabb teljesítményű éjszakai napelemek kifejlesztése felé.

Speciálisan tervezett panelek segíthetnek megoldani a napenergiával kapcsolatos jelenlegi problémákat azzal, hogy azután is termelnek áramot, hogy lement a nap – írja az Euronews. Először 2020-ban fejlesztették ki őket a Kaliforniai Egyetem kutatói, most pedig eljutottak odáig is, hogy kutatásokkal bizonyítani tudják: a panelek valóban termelnek éjszaka is annyi energiát, hogy az elég legyen egy okostelefon feltöltéséhez.

Az első vizsgálatokat a Stanford Egyetemen végezték, ahol egy kutatócsoport termoelektromos generátort – olyan eszközt, amely hőmérséklet-különbségekből állít elő áramot – adott hozzá az egyik napelemhez. A napelem a felületéről az általa sugárzott hő vagy infravörös fény felhasználásával dolgozik a tiszta éjszakákon. A kutatások bebizonyították, hogy az ilyen típusú napelem nagyon jó hőgenerátor tud lenni. Így a hőleadással a napelem éjszaka hűvösebb lehet, mint a környező levegő, ami nagyon szokatlan módja az energiagenerálásnak.

Hagyományosan a napelemek vagy a fotovoltaikus cellák mind az időjárási viszontagságokat, mind az éjszakai működést megszenvedték. A felhős időjárástól a rövidülő nappalokig rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy mikor biztosítanak majd a világ minden részén életképes megújuló energiaforrást az emberek számára. Az éjszakai napelemek lényegében ugyanúgy működnek, mint nappali társaik, csak fordítva. Minden éjjel hő távozik a földből infravörös sugárzás formájában, hogy állandó hőmérsékleten tartsa a bolygót. A napelemek is hasonlóan hőt bocsájtanak ki, az áram és a feszültség ellenkező irányba megy bennük, de továbbra is áramot termelnek.

Az éjszakai készülékek négyzetméterenként akár 50 watt teljesítményt is képesek előállítani, ami a hagyományos panelek nappali teljesítményének negyede. Nappal is működnek, ha a fényforrásukat blokkolják, vagy ha a másik irányba fordulnak, mint ahol a nap van. Egyes kutatások szerint felhasználhatók lehetnek a gépek által termelt hulladékhő hasznosítására.

Persze attól, hogy kereskedelmi forgalomba is kerüljenek, még messze vagyunk, de tökéletes kiegészítései lehetnek majd a hagyományos napelemeknek is.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.