Trading

Az olaj 10 éve nem mért magasságokba repítette a szaúdi GDP növekedését

NRGreport | 2022.05.04. 14:00

Az Al Jazeera beszámolója szerint Szaúd-Arábia az elmúlt évtized leggyorsabb gazdasági fejlődési ütemét könyvelheti el, miután az első negyedévben az olajágazat 9,6 százalékos növekedést eredményezett.

Szaúd-Arábia gazdasága közel 10 százalékos növekedést regisztrált az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően a magas globális nyersolajáraknak.

A világ legnagyobb olajexportőre az elmúlt évtized leggyorsabb gazdasági növekedési üteméről számolt be jelentéseiben, hiszen a virágzó olajágazat 9,6 százalékos növekedést hozott a közel-keleti országnak az első negyedévben.

Az előzetes eredmények azután születtek, hogy Szaúd-Arábia ellenállt az Egyesült Államok azon kérésének, hogy növelje a kitermelés mértékét, ezzel próbálva visszafogni az ukrajnai háború kezdete óta megugrott árakat.

Az olajtevékenységek vezettek ahhoz, hogy Szaúd-Arábia reál bruttó hazai terméke (GDP) az elmúlt 10 év legmagasabb növekedési ütemét érte el” – közölte a szaúdi statisztikai hivatal az online közzétett első becslésekben.

Közlésük szerint az első negyedévben az olajágazat növekedése éves szinten 20,4 százalékos volt, míg a nem olajágazat éves szinten 3,7 százalékkal bővült.

A hivatal megjegyezte, hogy a negyedévre vonatkozó adatok “még hiányosak”, nem véglegesek.

Az ukrajnai háború és a nyersolaj árának ebből fakadó emelkedése jót tett az olajtermelő államoknak, például Szaúd-Arábiának, amelynek GDP-je 2022-ben várhatóan 7,6 százalékkal nő – közölte a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap.

Az ukrajnai háború kirobbanásakor Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek hangsúlyozták elkötelezettségüket az OPEC+ olajszövetség mellett, amelyet Rijád és Moszkva vezet, aláhúzva ezzel Rijád és Abu Dhabi növekvő függetlenségét a régi szövetséges Washingtontól.

A múlt hónapban a Fitch hitelminősítő intézet azt jósolta, hogy a királyság 2013 óta először 2022-ben költségvetési többletet fog elérni.

A Fitch azonban megjegyezte, hogy a gazdaság diverzifikálására tett erőfeszítések ellenére Szaúd-Arábia olajfüggősége továbbra is magas, a teljes költségvetési bevétel több mint 60 százalékát teszi ki.

Fotó forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.