Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A Volkswagen 10 milliárd euróra növeli elektromosautó-beruházását Spanyolországban

NRGreport | 2022.05.06. 03:21

A Volkswagen AG német autógyártó és partnerei 10 milliárd eurót fognak befektetni elektromos járművek és akkumulátorok gyártásába Spanyolországban – közölte a vállalat vezérigazgatója. Mindez 3 milliárd euróval több, mint amennyit vállaltak korábban.

A vállalat egyúttal partnerségi megállapodást jelentett be Spanyolország legnagyobb áramszolgáltatójával, az Iberdrola vállalattal, amely napelemparkot hoz létre a Valencia melletti Sagunto településen épülő akkumulátorgyár részleges energiaellátására.

Az Iberdrola 500 millió eurót fog befektetni a villamosítási tervbe – mondta Ignacio Sanchez Galan vezérigazgató újságíróknak.

A Volkswagen márciusban azt mondta, hogy 7 milliárd eurót fektet be egy akkumulátorgyár építésébe és elektromos járművek gyártásába két spanyolországi autógyárában, de Herbert Diess vezérigazgató most bejelentette, hogy ez az összeg 10 milliárdra emelkedett az új partnerek csatlakozásával.

A VW vezérigazgatója Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel közösen tett látogatásán tartott beszédet a gyár építési helyszínén.

A német autógyártó a 40 gigawattórás (GWh) üzem építését 2023 első negyedévében kezdené meg, a sorozatgyártás pedig 2026-ra várható. A Volkswagen szerint 2030-ra a telephely több mint 3000 alkalmazottat fog foglalkoztatni.

Spanyolország, Németország után Európa legnagyobb autógyártója, a múlt hónapban pályázatot hirdetett mintegy 3 milliárd eurónyi hitelre és támogatásra az elektromos járművek (EV) gyártásának előmozdítására. Erre adott be a Volkswagen és spanyolországi egysége, a SEAT pályázatot.

A PERTE-alapok – ahogy a főként Európai Uniós világjárvány segélyalapokból álló programot nevezik – nyerteseit idén választják ki.

A vállalat 3 milliárd eurót fektet be a saguntói gyárba, további 3 milliárd eurót négy SEAT-gyárba, köztük a Barcelona melletti Martorellbe, és 1 milliárdot Pamplonába – állt a bejelentésben.

fotó: VW AG

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.